Агнешкото – с 23,2% по-скъпо, яйцата – около 35%

От месец юли 2021 г. сме свидетели на плавно покачване на цените на хранителите продукти. Около 23,5% е ръстът на цените, в сравнените с миналия Великден, каза в ефира на Радио София Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, цитиран от Pariteni.bg.

„Това е въз основа на 40 продукта, където са всички основни храни, плюс плодове и зеленчуци, т.е. нещата, които консумираме ежедневно. Агнешкото месо, може би 23,2% към днешна дата и ще платим по-скъпо“, добави Иванов.

При яйцата увеличението също е значително – около 35%, в сравнение с миналата година.

„Това не е заради Великден, а е заради производствени разходи и най-вече заради енергийната криза. Ключовият момент тук е, че нарастването на цените на храните ще спре, когато видим балансиран пазар на енергийни ресурси. Към момента такава тенденция не се очертава. Лошото е, че тя е характерна за целия континент. Този процес трябва да се овладее на геополитическо ниво“, каза Владимир Иванов.

Брашното и олиото са другите два продукта, които са се покачили значително. Това освен на енергийната криза се дължи и на войната срещу Украйна, каза той и добави, че Русия и Украйна са два от най-големите производители, съответно на зърно и слънчоглед.

По думите на Иванов, има продукти, чиито цени не са се покачили през годината и това е свинското месо. Той призова потребителите да пазаруват информирано за предстоящите празници и да го правят само от регламентирани места.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.