Защо ядем козунак на Великден?

Защо ядем козунак на Великден и откъде тръгва тази интересна традиция, позната и у нас? Това е интересна тема – нека я обсъдим в следващите редове.

Чудили ли сте се защо има традиция да се меси и яде козунак на Великден? Причината е в християнската вяра. Вярва се, че когато възкръсва, Иисус Христос отива при апостолите си, когато те са на трапезата си. На неговото място не сяда никой, а в средата на масата са сложили хляб, предопределен за Божия наследник. Тази традиция за козунака е сравнително нова. Козунакът e сладък обреден хляб, който има символика на тялото на Иисус Христос. По традиция се приготвя и консумира на Великден.

Прочетете още: Защо ядем точно агнешко месо на Великден?

Откъде тръгва любимият ни козунак?

Известно е, че историята на козунака започва в началото на 17 век във Франция, откъдето се пренася в цяла Европа. В Русия великденският обреден хляб се нарича кулич, а в Италия – панетоне.

Съветът на „Фермерите“: Влез в eMAG.bg и разгледай най-актуалните оферти.

Козунакът вече не е само религиозен символ, а се е превърнал в хранителен продукт, вид тестен сладкиш, който може да се купи по магазините през цялата година. От този вид тесто се приготвят и други видове сладкиши – рула и кифли.

козунак
Откъде тръгва традицията да хапваме козунак на Великден?

Прочетете още: Как да проверим пресни ли са агнешкото месо и яйцата за Великден?

В нашите родни традиции се е приело, че да се замеси козунак е свещено действие и ритуал. Всеки, който се е опитвал да прави козунак, знае, че той е труден за приготвяне и изисква много време, месене и специални условия. Едно от тези условия е помещението, в което се меси и втасва тестото, да е затоплено.

Характерно за козунака е да е добре бухнал и да стане „на конци“. Много често към тестото се добавят разнообразни и различни видове ядки, стафиди, настъргана лимонова кора, дори локум, мармалад и др.

Прочетете още: Знаете ли защо боядисваме яйца на Великден?

Меси се в събота сутрин

Традицията повелява козунакът задължително да се замеси рано в събота сутрин, а консумацията му не трябва да започва по-рано от неделя след Възкресение, тъй като преди това са пости.

Ако имате желание да приготвяте козунак, трябва да знаете, че той се пече в слаба фурна и то в продължение на поне четиридесет минути. Най-добрият начин да разберете дали тестото се е опекло добре е като мушнете в него клечка за зъби. Ако тя излезе суха, значи сте близо до идеалния резултат.

И така, надяваме се да сме отговорили на въпроса ви защо ядем козунак на Великден. Ние ви пожелаваме весели празници и да ви е сладко!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *