Агнешкото месо за Великден може да стигне 40 лв.

Цените на агнешкото на пазара вече са около 20 лева. От фермата, през кланицата, до магазина любимото месо за Великден обикновено скача двойно. Колко ще струва печеното за празника?

В селата изкупната цена е между 7 и 8 лева за килограм живо тегло, на места достига 10 лева. От прекупвача до кланицата и от кланицата до щанда в магазина агнешкото вече е 20 лева за килограм. Очакванията са цената да продължи да расте. Появиха се прогнози дори за 40 лв, пише „Стандарт“.

Съветът на „Фермерите“: Влез в eMAG.bg и разгледай най-актуалните оферти.

„Специално за нашия регион не виждам кой може да си купи месо от 30-40 лева. Всеки може да има мераци да стане 40 лв., но някой да го купи. От местни ферми е това. Всичко е българско“, коментира продавач на месо от Сливен пред БНР. Ярешкото е по-евтино, изключително малко се подава от него – това месо не е с добри позиции на нашия пазар, защото хората предпочитат агнешко, допълва той. „Хората нямат пари. Не може килограм агнешко да струва колкото 2 килограма свинско без кокал. Масово почти не се продава агнешкото. По принцип няма производство, но няма и хубав пазар“, изтъква продавачът. Отсега хората са раздвоени дали да си купят агнешко за празника. Някои са решили категорично, че им е скъпо, други ще спазят традицията.

Въпреки трудностите в бранша от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация уверяват, че скок в цената на агнешкото няма да има.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *