Колко ще дадем за козунаци този Великден?

Следващият Великден вече чука на вратата, а повечето българи си задават един важен въпрос – колко пари трябва да отделим за задължителните за празника козунаци?

Редом с яйцата и агнешкото месо, козунаците са сред най-често срещаните храни на трапезата за Великден. Както обаче знаем, в момента в страната има инфлация за почти всички хранителни продукти, което не спира да притеснява потребителите.

Според експертите, напълно възможно е тази година да хапваме по-скъпи козунаци от обичайното. Една от основните причини за това е по-високата цена на яйцата, но и разходите за консумативи като ток, газ и продукти като брашно, олио и захар. Както знаем, без тях няма как да си приготвим вкусният сладкиш.

Прочетете още: Месене на козунак – десет съвета, за да стане добре

Хлебопроизводителят от благоевградския регион Димитър Бакалов гостува в националната телевизия, като той сподели очакванията си относно цените на ключови продукти по време на Великден. Бакалов посочи: „Възможно е да има малко по-евтини козунаци, но те се правят от готовите смеси, в които не знаем какво се слага“.

И добави: „Всеки ден всичко се променя и никой още не може да каже на каква цена ще бъдат козунаците. Всеки понеделник, когато получаваме стоката, цените са различни. До онзи ден яйцето беше 37 ст., днес казаха, че вече са 39 ст., а в понеделник ще бъдат 41 ст. Определената цена ще бъде горе-долу ще е между 4 и 5 лева в зависимост от качеството.“

А какво можем да очакваме от цената на агнешкото месо?

На този етап от националната овцевъдна компания посочват, че не се очаква драстичен скок в цената на агнешкото месо за великденските празници. Въпреки това, засега търговците все още се въздържат да зареждат с агнешко. Не се очаква да има проблеми с доставките за Великден, но се очаква в много магазини това да се случва по заявки на клиентите. Хубаво е да имате предвид това, за да сте добре подготвени за предстоящия празник.

В магазините, където вече има наличие на агнешко месо, цените обикновено варират между 19 и 25 лева за килограм, в зависимост какво точно си купуваме – бут, плешка и т.н.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *