Да очакваме ли да поскъпнат яйцата по Великден?

Наближава Великден, а българите разбираемо се притесняват от цената на яйцата за празника. Имайки предвид инфлацията и всичко, което се случва с цените по магазините, хиляди наши сънародници се притесняват дали ще могат да си закупят нужните продукти, за да отбележат Възкресение. Държавата обяви война на търговците и спекулата им с цените на продуктите, но не е ясно дали това ще доведе до реални резултати.

Пред БНТ председателят на птицевъдите в България Ивайло Гълъбов увери, че хората могат да бъдат спокойни – не се очаква поскъпване на яйцата за Великден.

Пред националната телевизия той отбеляза: „Не виждам никаква предпоставка цените да скачат, още повече че някои от компонентите, формиращи себестойността падат. Търсенето е балансирано в ЕС и само някой сериозен форсмажор може да промени това“.

Очаква се за Великден да има внос на яйца с бели черупки от Полша и други европейски страни. Причината е, че у нас няма голямо производство на яйца с подобен тип черупки. Ивайло Гълъбов цитира данните на Евростат, според които в момента цената на яйцата от производители е най-ниската в Европейския съюз – 28 стотинки без ДДС.

Съветът на „Фермерите“: Влез в eMAG.bg и разгледай най-актуалните оферти.

Гълъбов посочи: „Действително ръстът в последната година е огромен, но той последва ръста на всички останали компоненти, които формират цената. Тя се влияе и от повишеното търсене, тъй като птичия грип оказа влияние и доведе до дефицит. Затова и цената скочи по-бързо от тази на останалите хранителни продукти“.

Ивайло Гълъбов
Ивайло Гълъбов – председател на Съюза на птицевъдите

Междувременно д-р Сергей Иванов от асоциация „Активни потребители“ посочи, че от 28 стотинки от производител, цената на яйцето за потребителите скача до 50 стотинки. Той е на мнение, че в случая цената на яйцата не се регулира изцяло според пазарните принципи.

Д-р Сергей Иванов заяви: „Докато стигне до потребителя цената поскъпва и на много места е около 50 ст., а това е единствената цена, която има значение за хората. Тях не ги интересува, че излизат от производителя на 28 ст., когато те го купуват за 50 ст. Енергоносителите се качват, слизат, но цената обикновено не слиза. Аз не виждам толкова поводи за повишаване на цените на европейски нива. Не смятам, че цените се регулират изцяло от пазарните принципи. Ако се регулираха от пазарните принципи, щяха да са по-ниски. Мерките за протекционизъм също са фактор, който вдига цените“.

Стана ясно, че от Съюза на птицевъдите настояват за намалено ДДС на храните, за да могат родните птицевъди да бъдат в равнопоставено положение с колегите им от Европейския съюз.

От друга страна, д-р Сергей Иванов е на мнение, че намаляването на ДДС на храните няма да има ефект. „ДДС ще е по-нисък, но цените – не“, заяви Иванов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *