Как да установим бременност при зайкинята

За женските зайци се знае, че много бързо забременяват. Бременността им продължава около 20-30 дни, понякога и до 35. Сандъчето гнездо трябва да се постави още преди 28-ия ден, защото при малоплодните зайкини раждането може да настъпи на 28-29-ия ден.

В практиката са се наложили няколко начина за установяване на бременност при зайкините в по-ранен или в по-късен период.

Метод на контролната скачка

За да се определи дали е бременна зайкинята, може да се направи „тест” с мъжки заек. Още след 5-ия ден след предполагаемото покриване може да се използва т.нар. „контролна скачка”. 

При този метод зайкинята се вкарва в клетката на мъжкия. Ако е заплодена, ще притиска задната си част до пода и няма да допусне мъжкият да я закача, а може и да започне да го гони из клетката. Най-често бременните зайкини бягат от мъжкия, като издават характерни стенещи звуци.

Този метод обаче невинаги може да бъде точен. Понякога заплодената зайкиня позволява на мъжкия да я покрие още веднъж.

Прочетете още: Как да разберем млечна ли е зайкинята?

Метод на палпацията

Палпацията или опипването е по-точен начин за проверка дали зайкинята е бременна, или не. Методът се извършва на по-късен етап от съешаването – от 10-ия до 14-ия ден.

За целта зайкинята трябва да се постави на маса, плот или друга твърда повърхност с глава към извършващия палпацията. С едната си ръка той трябва да я придържа в областта на кръстеца, а с другата без натискане да опипа задната част на корема.

Разположението на ембрионите е от двете страни под формата на броеница. Имат овална форма,  в този период от бременността са с размер на средно големи сливи или орехчета и са меки.

заек
Как може да установим бременност при зайкинята?

Матката на бременната зайкиня е силно уголемена и е пълна с околоплодна течност. Самото опипване трябва да се направи много внимателно, защото съществува риск от травматичен аборт.

Преди да се определи бременността при зайкинята с помощта на палпация, е нужно зайцевъдът да бъде обучен. Затова отначало се прави палпиране на небременни зайкини, а за сравняване, след това на бременни на 20-25 дни.

Само когато бъдат изяснени добре различията между заплодени и незаплодени зайкини, се пристъпва към проверката за наличие на зародиши в матката.

Използване на ултразвуков апарат

Най-сигурният начин да се установи заплождането при зайкинята е чрез ултразвуков апарат. С него това е възможно да стане на 8-ия или 9-ия ден. Броят на ембрионите също може да се определи от ветеринарния лекар.

Диагностиката с ултразвук позволява също да се наблюдава как протича бременността и да бъде установено във всеки един момент каква е жизнеността на плодовете и развитието им.

В отделни случаи може да се получи и допълнително заплождане или т.нар. „суперфетация”. Макар и бременна, зайкинята се запложда втори път и ражда 2 пъти с интервал от 10 дни. Често обаче настъпва аборт или се раждат мъртви приплоди, поради което суперфетацията не трябва да бъде допускана.

Когато бременността на зайкинята е сигурна, трябва да ѝ се осигури максимално добра храна, постоянен достъп до чиста вода и спокойствие. В последните дни преди раждането храната трябва да бъде особено питателна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *