Преди Гергьовден – агнешкото в Гърция два пъти по-евтино

„Гергьовден“ наближава, а с това неизменно започва и сравненията на цената на агнешкото месо. Проверка показа, че цената на агнешкото в съседна Гърция е доста по-ниска, сравнено с България. Разликата достига дори два пъти.

Това става ясно от снимките, които Йорданка Спиридаки от с. Царимир прави на пазар в столицата Атина. Тя е съпругата на известния Василий Спиридаки – прочутият самоук майстор на самолетни макети, който, за съжаление, почина преди няколко години.

От снимките на Йорданка ясно се вижда, че при гърците се предлагат котлет, ребра плешка и четвъртина, а цените варират между 3,99 и 7,99 евро на килограм.

Съветът на „Фермерите“: Влез в eMAG.bg и разгледай най-актуалните оферти.

Припомняме, че за Великден гръцките търговци на някои места бяха вдигнали цената на агнешкото до 14 евро на килограм, но въпреки това доста българи пътуваха, за да си купят мръвка оттам. Сред най-удобните дестинации за това бяха Неврокопи, Седерокарстро, Серес и др.

А каква е ситуацията в България?

Точно преди Гергьовден, българските търговци очаквано вдигнаха цената на агнешкото месо. В някои случаи тя е дори по-висока от тази за Великден. В магазините може да бъде открито агнешко на цена от 24 лева, при средна цена 20 лева за Великден. В същото време търговците, които продават цели агнета по фермите, държат цени между 8 и 10 лева на килограм. Миналата година цената обикновено варираше между 6 и 7 лева за килограм.

Търговците напомнят, че поскъпването на агнешкото месо се дължи най-вече на увеличената цена на фуражите.

„Хората сега нямат толкова пари да дават за агнешкото 27-28 лв, 30 лв., не е като преди. От Македония и Румъния идва агнешко по-евтино. Хората искат по-евтини, но българското агне е по-хубаво, но по-скъпичко малко“, казва Селим Дилмен, собственик на магазин за месо пред БНТ.

Отчита, че ако преди семействата са можели да си позволят по цяла плешка или бут, сега взимат на килограм.

Животновъдите у нас се конкурират сериозно с вноса от съседните страни. „Нормално купуват, но като имаше тая година пак от Македония внос един месец и по-рано и те се наситиха за големите вериги и взимат по по-малко. Даже има места, в момента се чудят какво да си правят агнетата“, обясни Димитър Вършилов – животновъд.

Последвайте Fermerite.com и във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *