Бял равнец – супер билка, която помага за куп болести

Чували ли сте някога за билката бял равнец? Вероятно много хора не знаят нищо за нея, но ние ви препоръчваме да се запознаете. Ще останете удивени колко много здравословни ползи има от нея. С времето тя е доказала своето действие в помощ на хората. От далечни времена се използва от предците ни, защото те са били добре запознати със силата ѝ.

Ползите от страхотната билка бял равнец

Когато говорим за бял равнец, ползи има много. Старите лечители я използват за множество състояния, включително:

  • Противовъзпалителни и кръвоспиращи действия;
  • Обезболяващи действия;
  • Пречиства кръвта и черния дроб;
  • Действа благосклонно за жлъчката;
  • Детоксикация на организма;
  • Подобряване на кръвообращението;
  • Намаляване на кръвното налягане;

Често получаваме въпроса – “Бял равнец какво лекува?” Вероятно вече добихте представа. Също така е известно, че тя има сила на антиоксидант, като успешно възстановява и здравия сън – проблем, който все повече хора имат в съвременния свят. Много често се прилага при зъбобол или болки във венците. Успешно се използва при определени алергии. Диуретик е и “знае” как да се справя с инфекциите.

Прочетете още: Живовляк със захар и мед – лечебен дар от природата

Ако се чудите дали има смисъл от отглеждане на бял равнец, още сега ще ви кажем – да, има! Известно е, че билката е много подходяща при женски болести. Може да се приложи при вагинална инфекция, а също и при особено болезнена и тежка менструация. Подходящ е за състоянията, които измъчват жените по време на менопаузата.  

Съветът на Fermerite.com: Ако искате да зарадвате себе си и семейството си с натурални храни и здравословни добавки, последвайте линка и разгледайте предложенията на Vital Concept.

Можете да използвате билката по множество различни начини, включително чрез масло от бял равнец или флорална вода от бял равнец. Днес възможности има доста, благодарение на аптеките, които предлагат различните билки във всякакви разфасовки и варианти. Лесно можете да си намерите дори чай от бял равнец – дори да нямате оплаквания, можете да го консумирате с идеята просто да бъдете здрави, тонизирани и свежи.

бял равнец
Бял равнец – една билка с множество ползи

Къде може да се набере бял равнец?

Известно е, че тази билка може да се открие както край пътищата, така и по ниви и ливади. Можете да я намерите в храсталаците при различна надморска височина. Цъфти на широки бели съцветия, като се образува във вид на малки и нежни цветчета. 

Някои стари хора знаят легендата, че растението се свързва с митичния герой от Троянската война – Ахил. Причина за това е функцията му да спира кръвоизливите и да помага при рани. За това намеква дори неговото латинско наименование – Achillea Millefolium L. Разказва се, че войниците го носели със себе си, когато се запътвали към поредната битка. Поради това е било наричано “мъжка билка”. Сега обаче често го наричат “женска битка” заради споменатото от нас позитивно действие при “женски болести”.

Бял равнец за главоболие

Много често тази билка се използва при главоболие и мигрена – състояния, които сполетяват всеки човек на Земята. Ако често страдате от главоболия, опитайте да се лекувате с билката вместо да се тъпчете с лекарства. Може и да се окаже, че ви помага.

При това растение действие има и при “външно прилагане”. Например – като правите компреси с нея. По този начин могат да се третират изгаряния, натъртвания, навяхвания, прорезни рани и т.н. Можете да си направите баня със запарка, което ще помогне при наличие на хемороиди или остеопороза. 

Кога не бива да използваме билката?

Трябва да сте наясно, че при бял равнец противопоказания има. Растението не се препоръчва за бременни жени и кърмачки. Ако “предозирате” и приемете твърде голяма доза, това може да доведе до главоболие или световъртеж. Не е изключено в редки ситуации да се стигне до възникване на контактна алергия. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *