Мед от глухарче – за какво е полезен?

Мед от глухарче – това е изкушение, познато на хората от векове. Още древните гърци са го използвали като средство за подобряване на съня. В Древен Рим пък е бил познат като “любовно сладко”, от което са правили отвара за влюбване. Днес медът от глухарчета е широко разпространен в народната медицина. 

Имайки предвид всички ползи за здравето, не се учудваме, че все повече хора го приготвят у дома. Интересното е, че рядко можете да намерите “пчелно произведен” мед от глухарчета на пазара. За сметка на това рецептите за приготвянето му в домашни условия варират от “натурален” мед от глухарчета до сладко от глухарчета с лимон и портокал. 

Обикновеното глухарче – красивото цвете с необикновени сили

Обикновеното глухарче е едно от първите пролетни цветя, което се среща както в ниските полета и котловини, така и в планинските ливади и пасища. Въпреки че повечето хора смятат обикновеното глухарче за плевел или интересна аранжировка, свойствата, които има, му отреждат почетно място в билкарството. 

Съветът на Fermerite.com: Ако ви се похапва пчелен мед, който е истински продукт, а не имитация, последвайте линка и разгледайте предложенията в Ревита.

Обикновеното глухарче е една от малкото билки, използвани от цвета до корена. Познато от древността до днес, обикновеното глухарче е не само красиво цвете, но и здравословен дар от природата, който заслужава по-специално внимание. 

мед от глухарче

За какво е полезен мед от глухарче?

Знаете ли, че рядко можете да намерите мед от глухарчета в търговската мрежа? Това се дължи на факта, че глухарчето е едно от първите пролетни цветя. Повечето пчелари предпочитат да оставят меда от глухарчета в кошера, за да има с какво да се хранят пчелите, докато започне пролетният и летен цъфтеж. Освен това, този пчелен продукт има неприятен вкус, заради естествената “горчивина” в цветния прашец на глухарчето. Ето защо почти няма мед от глухарчета на пазара, “произведен” от пчели. Рецепти за направата му у дома обаче можете да намерите повече от достатъчно. 

И все пак, защо да си приготвите мед от глухарчета и какви са ползите от него? Често получаваме въпроса – мед от глухарче за какво помага? Ето някои от ползите му:

  • Медът от глухарче регулира кръвното налягане;
  • Подобрява качеството на съня;
  • Подобрява храносмилането;
  • Подпомага защитните сили на организма и подсилва имунната система;
  • Защитава сърдечно-съдовата система;
  • Оказва благотворнo влияние върху косата, кожата и ноктите;
  • Подпомага извеждането на токсините от тялото;
  • Засилва метаболизма;

Имайте предвид обаче, че е много важна умерената употреба на меда от глухарче. Ползите за организма са много, но хора, страдащи от специфични здравословни проблеми, е по-добре да се въздържат от консумацията му. Въпреки че влияе благоприятно на метаболизма, той не се препоръчва за хора на специален режим или диета. 

Същото се отнася и за употребата на корени от глухарче. Ползите за нервната система и тонизирането на организма с тяхна помощ може да окаже негативно въздействие върху хора със сърдечни проблеми. Препоръчителната дневна доза е до 2-3 лъжички. 

мед от глухарче

На какво се дължат полезните свойства на мед от глухарче?

Истински дар от природата, обикновеното глухарче е пълно с полезни вещества за човешкия организъм. Въпреки че има леко горчив вкус (затова някои хора добавят лимон), медът от глухарчета е пълен с витамин C, витамините от група B, калий, калций, фосфор, желязо, витамин E и витамин А. Последният от всички обяснява широкото приложение на отварите от глухарчета в маските и кремовете за лице и кожа. Витамин A подпомага нейното регенериране и възстановяване. 

За да се възползвате от всички витамини и минерали в меда от глухарчета, е важно да запомните, че той се приготвя единствено на умерен огън. Добавянето на различни подправки като лимон, ванилия и дори пръчки канела няма да променят свойствата, които оказва върху организма, а само вкуса, аромата и цвета му. 

Насладете се на природния еликсир мед от глухарчета и си подарете лъжичка здраве за всеки ден. Колкото до продуктите в магазинната мрежа, не можем да ви препоръчаме най-добрата мед от глухарче цена, като тук по-скоро изберете според възможностите си. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *