Как да засадим авокадо в домашни условия?

Как да засадим авокадо в домашни условия? Струва си да дадем малко повече информация по този въпрос.

Благодарение на високата си хранителна стойност и добрия вкус, авокадото лесно може да бъде добавено към редица ястия. Неслучайно този плод е заслужил прозвището си „суперхрана“. Богато на витамини и минерали, то  се смята за една от най-здравословните храни на планетата. Редовната му консумация води до справянето с редица здравословни проблеми, както и с излишните килограми. 

Не само полезните му свойства, но и красивата декорация на дома и градината, която се постига с тропическото растение, кара хората да правят все повече опити за засаждането и отглеждането му. 

Ако това представлява интерес и за вас, в следващите редове ще ви запознаем с всички тънкости на този процес. Важно е да се въоръжите с търпение, тъй като поникването на растението може да отнеме от 2 до 8 седмици.

Как да засадим авокадо от костилка?

Известни са два начина за това как да засадим и отгледаме авокадо в домашни условия: предварително стимулиране на семката или директното ѝ засаждане в саксия. Важното е да имате добре узряло авокадо, което да разполовите, за да извадите семката. Измийте я, за да бъдат премахнати напълно всички месести части от плода. 

Ще ви разкажем и за двата начина, а кой ще предпочетете вие, е въпрос на личен избор.

как да засадим авокадо
Как да засадим авокадо – мисията възможна!

Какво означава стимулиране на авокадовото семе?

Предварително стимулиране на семката означава тя да бъде потопена във вода, където ще започне да изкарва коренчета. За целта са ви необходими здрава семка от авокадо, три клечки за зъби и чаша с вода. 

Забийте клечките за зъби в семката на около 5 милиметра дълбочина, като те трябва да са разположени звездовидно. В подходяща чаша напълнете вода и сложете семката, така че удебелената част да се потопи във водата. 

Важно е да знаете, че водата трябва да се сменя поне веднъж седмично. Колкото по-чиста е тя, толкова вероятността растението да се разболее намалява. След като то вече има коренчета и започнат да се появяват малки листенца, го преместете в почвата, като половината костилка трябва да остане над нея. 

Как да засадим авокадо в саксия?

Ако предпочитате да засадите авокадото директно в саксия, ще са ви необходими отново здрава семка от авокадо, немного голяма саксия и рохкава пръст. Семката трябва да бъде покрита до половината, като отново по-дебелата ѝ част се заравя в пръстта. Тук е важно да се знае, че авокадото не понася застоялата вода и затова е необходимо да има добър дренаж. 

Отглеждане на авокадо

След като вече имате малко растение, най-важни са правилните грижи за него. В зависимост от това дали ще бъде отглеждано на открито, или на закрито, грижите също са различни. 

Ако сте решили да засадите дръвчето навън, подберете правилното място за това – авокадовите дръвчета са сенколюбиви растения. Осигурете добър дренаж, за да не се задържа излишна вода при поливането – това не е полезно за неговата коренова система. През топлите месеци поливайте по-често, а през хладните зимни месеци сведете водата до минимум. 

Ако отглеждате авокадото на закрито, поставете саксията на непряка слънчева светлива. Директните слънчеви лъчи биха увредили листата му. Подхранвайте периодично растението, а когато то започне да расте, го преместете в по-голяма саксия. Поне веднъж годишно е добре да бъде пресаждано. При отглеждане в помещение с по-сух въздух, листата трябва да бъдат пръскани с вода, за да се увеличи влагата. 

Лесно, само в няколко стъпки, след няколко години можете да вкусите и първите домашни плодове, които сами сте засадили и отгледали.  Надяваме се, че сме успели да отговорим на въпроса ви „как да засадим авокадо в домашния условия“. Пожелаваме ви успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *