Не подценявайте важността на водата за свинете

Когато свинете имат здравословни проблеми е от голямо значение да пият достатъчно вода. В нея могат да бъдат добавени вещества като: пробиотици, комбинирани с витамини, микроелементи или киселинни продукти – с лечебна или превантивна цел, стабилизиране на червата. Осигурявайте допълнително вещества с превантивна или лечебна цел, като ги добавяте във водата.

В живота на всяко животно има периоди на по-високи хранителни нужди . За ефектното отглеждане е препоръчително животните да получават ветеринарно лечение или ваксинации през етапите на бърз растеж.

При стресови фази: транспорт, разгонване, промени в храненето, когато консумацията на фураж намалява, добавянето на хранителни вещества във водата за пиене на прасето компенсира недохранването.

Добрият подбор и приложението на продукта е предпоставка за възстановяване чревната дейност и по-силен имунитет. Изключително важно е всичките напоителните съоръжения да бъдат добре почистени и дезинфекцирани.

Водата е изключително важна при свинете

Водата е най-важната „храна” за животните. От гледна точка на потреблението свинете са водолюбиви животни. За осигуряване на благосъстоянието на поголовието си, необходимо е водата да бъде с много добро качество. Употребата на тези вещества по този начин с водата става все популярна практика при свине и говеда, докато в птицефермите в повечето държави това е масова практика. Най-често използваните лекарства не са предписани от ветеринарен лекар, разнообразието от хранителни добавки, които могат да се прилагат е голямо.

Хранителни добавки, които могат да се прилагат са:

* аминокиселини;

* витамини;

* пробиотици;

* етерични масла.

* минерали;

* органични киселини;

Методът има редица предимства:

Употребата на различни добавки в питейната вода позволява пълен контрол върху приложимостта им от персонала в свинефермата. За отговаряне на нуждите се коригират: видът, дозата и времетраенето на прилагане. 

Плюсовете:

* Бързо прилагане, лесно и бързо биват употребени от животните.

* Добро решение при болни нехранещи се животни, чрез  водата се представят лекарства.

свине
Свинете са изключително водолюбиви животни

Трябва да се вземе под внимание:

1) Правилното разпределение на водата от поилната система.

2) Инвестирате в системи за почистване  дозиране.

3) Редовността на прилагане и качеството на добавките увеличават риска от образуване на биофилм.

4) Възможно е запушване нипелите на капковите поилки от добавките.

Поради тази причина водоразтворимите прахообразни продукти трябва да бъдат  хомогенни смеси с добра вискозитет (течливост) и слабо образуване на прах. Течните продукти, съдържащи мастноразтворими съставки или етерични масла, се използват в емулсия, която трябва да може да се разтвори, без да оставя остатъци.

Най-често използваната комбинация е от витамините А, D3 и Е в питейната вода е срещана практика за подпомагане на животни в стрес. Това е причината свинете бързо да се разгонват след отбиването на прасетата. Експеримент показва, че 50% от свинете, на които е давана тази комбинация чрез водата, се разгонват в рамките на 4 дни след отбиването на прасетата. Друг факт също е и благоприятното въздействие върху чревната дейност и дихателните пътища на свинете.

Изключително важно е свинете да пият вода при здравословни проблеми. С нея могат да се подават вещества за стабилизиране на червата като пробиотици, комбинирани с витамини, микроелементи или киселинни продукти – с лечебна или превантивна цел. А етеричните масла като мента, евкалипт или ментол действат благоприятно на дихателните пътища на свинете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *