Кои зелени фуражи са най-добри за свинете?

Основни фуражи за изхранването на свине са концентрираните. Любими на тези животни са също сочните и зелените фуражи. Типът на храната и дажбите зависят от това каква цел си е поставил отделният стопанин.

В по-малките ферми и в домашните стопанства комбинираните и някои концентрирани фуражи могат да се съчетаят със зелени и сочни, както и с остатъци от млекопреработването, кухненски отпадъци и др.

Какво представляват зелените фуражи?

Зелените фуражи служат за храна на всички селскостопански животни поради отличните си вкусови качества и богатото съдържание на въглехидрати. Съдържат още протеин, аминокиселини, витамини, калий, калций и др.

Дали зелените фуражи ще се окажат добра храна и ще имат висока хранителна стойност, много зависи от техния ботанически състав, технология на отглеждане, фаза на изхранване и др. Ценна храна са особено за лактиращите животни, понеже са богати на вода. 

Зелените фуражи са бобови, житни и житно-бобови. Бобовите са люцерна, еспарзета, детелина, фий и др. От житните най-много се използва царевицата и ръжта. Житно-бобовите включват грах, соя, бакла и нахут. 

При всички животни храненето със зелени фуражи трябва да става постепенно – от зимно към пролетно или по-точно – от груби фуражи към зелена храна.

Кои зелени фуражи са добра храна за свинете?

От зелените фуражи бобовите са много ценни за свинете. Дневната дажба зависи от животинската маса и възрастта, а при свинете майки – от броя на прасетата.

В дневната дажба на свинете участват от 5 до 12 кг зелени фуражи. На бременните свине се дава повече в началото на бременността, после се намалява. Така се улеснява опрасването и се допринася за повече млекоотделяне.

Свинете много харесват и листа от цвекло, коприва и особено люцерна. Люцерната съдържа много минерални вещества, протеин и витамини. Дава се окосена, между две хранения чрез паша или изсушена.

 За зимните месеци се приготвя богат на витамини силаж. В състава му в определени пропорции се смесват зърнени фуражи, зелени фуражи – люцерна, детелина, соя и др., и кореноплоди като картофи, тиква, моркови и цвекло. 

Прочетете още: Хранене на овце през лятото

2 thoughts on “Кои зелени фуражи са най-добри за свинете?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *