Огнище на Африканска чума във варненско село

Огнище на Африканска чума по свинете беше открито в стопанство за отглеждане на Източнобалкански свине във варненското село Юнец. Положителните проби са потвърдени днес, 5 август 2020 година, от от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

Предприети са незабавни мерки за ликвидиране на огнището, съгласно правилата на европейското и националното законодателство, както и Плана за спешни действия при контрол на АЧС. В стадото, в което е открита Африканска чума, се отглеждат 212 свине, от които 15 са умрели в следствие на заболяването. Предстои и т.нар. хуманно обезвреждане на останалите животни.

Около огнището има 3-километрова предпазна зона. Стопаните, които са спазили законовите разпоредби, ще бъдат обезщетени за загубените прасета.

От БАБХ припомнят, че със Заповед на изпълнителния директор е забранено пасищното отглеждане на свине от породата Източнобалканска свиня с цел намаляване риска от контакт със заразени диви прасета и разпространяване на заболяването.

Последно огнище на Африканска чума при тази порода прасета беше регистрирано на 23 април 2020 година в Шуменско.

Прочетете още: Кои зелени фуражи са най-добри за свинете?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *