Важни пчеларски дейности през август

През август пчелната паша в много райони значително намалява поради високите температури и ниската влажност. Там, където се отглежда тютюн, памук и слънчоглед, може да се разчита на късна паша. Цъфтят и маточина, блатна мента, планинска чубрица, магарешки бодил, артишок и др. Поради намаленото нектароотделяне настъпват промени и в пчелните семейства. В същото време започва и новата пчеларска година. Този период се характеризира с извършването на важни и необходими пчеларски дейности.

Преглед на пчелните семейства

Есенният преглед от 15-20 август е много важен. При него се обръща внимание на:

– силата на пчелното семейство и състоянието на майката;

– количеството и качеството на запечатаното пило и хранителните запаси;

– здравословното състояние на пилото и пчелите;

– състоянието на кошерите.

Подпомагане на пчелите за презимуване

През август настъпват много промени в пчелните семейства. Пчелата майка снася по-малко яйца поради по-слабата храна. Търтеите са нежелани и изхвърляни. Летателната активност на пчелите намалява, голяма част от тях измират.

Това показва, че пчелите се готвят да зимуват и пчеларят трябва да ги подпомогне.

  • Подбудителни подхранвания

Наложително е увеличаването количеството на пчелите до зазимяването, като се активизира снасянето на яйца от пчелата майка. Пчелите трябва да носят и преработват храна или да преразпределят запасите от мед. Затова се правят подхранвания след главната паша, които ще помогнат за осигуряване на нужните зимни запаси. Това става със сироп от 1 л вода и 0,5 кг захар. Дава се привечер всеки ден или през ден.

Запасните майки също се подхранват, но с по-малко количества.

Подхранването е добре да започне в края на някоя от късните паши.

  • Подмяна и придаване на майки

Пчелните майки е нужно да са млади и високопродуктивни. Старите се подменят с оплодени запасни. Ако няма, семейството се обединява с друго. Осигурява се пило поне на 6-7 пити.

  • Антибиотици срещу гнилец

Добре е при първото подхранване през август да се дават и профилактично антибиотици срещу гнилец.

Грижите за пчелните семейства през август и свалянето на магазините, ще допринесат за бързото им развитие през пролетта и ефективното използване на ранната паша.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *