Хранене на овце през лятото

През лятото повечето овце се изхранват предимно чрез паша. Прясната зеленина съставлява около 85% от общата им диета през този период от годината.

Количеството, консумирано от възрастните животни, варира от 7 до 9 кг на ден, а агнетата изяждат от 4 до 6 кг. Трябва обаче да отбележим, че такива количества могат да бъдат усвоени от стадото, но само в случай че им се осигури свободна паша от 12 до 13 часа дневно.

Останалите 15% от менюто на овцете през лятото включват зеленина, кореноплодни култури, концентриран фураж и висококачествено сено. Дневната норма на концентратите през топлия сезон не следва да надвишава 200 г.

Сочните растителни храни – в основата на лятната диета на овцете

Когато са по цял ден на паша, овцете консумират различни видове зеленина. Общо взето всичко, което се намира под копитата, се яде:

  • детелина
  • житна трева
  • глухарче и др.

Понякога гладните овце могат да се пристрастят и към яденето на тръни и плевели. Но за тях те също са полезни, така че място за притеснение няма.

Прочетете още: Хранене на овце в домашните ферми

За какво трябва да се внимава при свободната паша?

Избягвайте да оставяте овцете да ядат росна трева или трева, мокра от дъжд. От такава храна, която със сигурност е много вкусна, овцете могат да получат подуване на корема и да се наложи намеса на ветеринарен лекар. Заболяването е съпътствано от  натрупване на газове и ако не се лекува навреме, може да настъпи внезапна смърт на животното.

Когато избирате пасище за овцете, внимателно проучете компонентите му, тъй като сред полезните растения могат да се появят и такива, които са вредни, например кукуряк, момина сълза, златоглавка, див слънчоглед и други.

Същевременно теренът за паша не трябва да е заблатен или пък твърде сух. Горската поляна е много добро решение, тъй като там овцете ще могат да пасат не само свежа трева, но и да разнообразят менюто си с млади клонки. Този допълнителен елемент ще бъде от полза за овцете, те ще имат лъскава и гъста козина, а също така активно ще наддават и на тегло. Ето защо, ако нямате възможност да пасете овцете в гората, запасете се с клонки и ги добавяйте към менюто им. Младите издънки от ябълково дърво, круша, череша или бреза са много подходящи.

Хранене на овцете след средата на лятото

Пикът на хранителната стойност на сочния зелен фураж се запазва точно до средата на лятото, след което той започва да губи от своята хранителна стойност.

Тогава е необходимо овцете да се подхранват допълнително със силаж, кореноплодни или  груб фураж – цвекло, моркови, картофи, ряпа, рапица, слама и други.

Прочетете още: Хранене на овце през зимата

3 thoughts on “Хранене на овце през лятото

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *