Дипладения – красота у дома или в градината

Храстовидната дипладения е красиво, многогодишно и цъфтящо вечнозелено растение. То предизвиква силен интерес у любителите на флората поради яркия си, привлекателен външен вид и увивния си начин на растеж. Може да бъде отглеждано както в саксия на закрито, така и в градината отвън. Най-популярният вид е Dipladenia sanderi, който има лъскави, елипсовидни листа и цветове с форма на тромпет.

Счита се за тропическо растение с произход Бразилия, където расте в естествени условия. Среща се също така в другите държави на Южна и Централна Америка, Югозападните щати и Западна Индия. В някои справочници дипладенията фигурира и под името мандевила поради тяхната прилика. Трябва да се има предвид, че те принадлежат към съвършено различни родове, отличаващи се по строежа на цветовете, но растат в едни и същи райони. 

Какво е подходящото за дипладения, отглеждана на закрито?

Осигуряване на подходяща светлина

За да цъфти в пълната си прелест, дипладенията изисква добра слънчева светлина – поне 6 часа на ден. 

Поставяне в подходяща почва

Дипладенията се засажда в много добре дренирана, песъчлива почвена смес, богата на органични материали.

Поддържане на необходимата влажност

За разлика от други цъфтящи растения, дипладенията може да понесе известна степен на сухота, без това да я разруши. Въпреки това тези увивни растения виреят най-добре при постоянно поддържана влага, без да е подгизнала. Поливането трябва да става с бавни темпове, за да се даде време на почвата да попие водата. 

Какво е подходящото за дипладения, отглеждана на открито?

Външни условия и поливане

Както при отглеждането на дипладения в закрити помещения, така и при откритите пространства, тя изисква обилно слънце и често поливане – усилено през лятото. Тук има правило – преди поливане на дипладенията в градината трябва да се уверите, че горните 20-ина сантиметра са засъхнали. 

Насърчаване на растежа

Докато цветето е младо, откъсвайте по малко от него, за да насърчите растежа на по-дебели, по-силни клонки. За най-добри резултати можете да поставите на дипладенията кол, който ще я подкрепя по време на процеса на узряване. 

Растението се наторява на всеки три до четири седмици по време на вегетационния период, като е добре да се използва течна растителна храна.

Зазимяване на дипладенията

Можете да осигурите подходящото за дипладения отглеждане през зимата със следните лесни стъпки:

  • Подгответе резници с дължина между 8 и 10 см. Потопете отрязания им край във вкоренител и го сложете в добре дренирана смес за саксии. 
  • Преместете цялото растение на закрито и го поставите пред добре огрян от слънцето прозорец. Не пропускайте обилните поливания, след като забележите, че горният сантиметър от почвата е изсъхнал.
  • Съхранявайте растението на хладно и тъмно място и го поливайте достатъчно често, за да предотвратите изсъхване на корените му.

Присаждане на дипладения

Присаждането се прави всяка година през пролетта – от март до април. Осигурете богата хранителна почва и добър дренаж.

С цел успешно присаждане на дипладения се постарайте да запазите колкото е възможно повече корени. В случай на напълно пораснало растение използвайте по-голям съд.

Ако присаждането е в градината отвън, тогава дупката трябва да е толкова дълбока, колкото е диаметърът на кореновата топка на растението, но широчината – много по-голяма. По този начин корените ще разполагат с достатъчно пространство за разпространяване. 

Снимка: diys.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *