Може ли домашната зимнина да доведе до смърт?

Свикнали сме да считаме домашната зимнина за вкусна и полезна храна, която можем да похапваме през студените месеци. Дълбоко в българските традиции зимнината е заложена като сигурен начин за прехрана, а рецептите се предават от поколение на поколение.

Но може ли зимнината да бъде всъщност опасна?

Подобно мнение изяви директорът на Самарския изследователен институт по диететика и диетична терапия д-р Михаил Гинзбург. Той предупреждава, че домашната зимнина може да доведе до тежки последствия, включително и смърт. Много често тя води до заболяването ботулизъм.

Д-р Гинзбург посочва, че в основата на всичко стои бактерията Clostridium botulinum, която попада в затворените буркани, заедно с немити фрагменти от почвата. Когато запечатваме бурканите и ги съхраняваме на стайна температура, бактерията произвежда т.нар. ботулинов токсин, който причинява опасни заболявания.

Руският доктор твърди, че въпросната бактерия най-често попада в консерви с месо, риба и гъби, защото тези продукти по принцип се измиват по-трудно от мръсотия. Сравнено със зеленчуците, например.

Д-р Михаил Гинзбург казва, че хората не разбират, че опасният токсин е в храната, тъй като той не може да бъде различен по вкус и мирис. Ботулизмът от своя страна е особено опасна инфекция, тъй като в 1/3 от случаите той води до фатален край.

Защо в индустриалното производство тази опасност почти не се среща? Причината за това се крие във факта, че там консервираната храна се обработва в автоклав при температура от поне 120 градуса. При домашното консервиране на храна е почти невъзможно да се създадат подобни условия за обработка на зимнината, напомня д-р Гинзбург.

Какво съветва руският доктор? Той препоръчва да внимаваме и да гледаме за подути капаци на консервните кутии. Също така и да внимаваме дали винаги се появява характерното щракване при отваряне на консервата.

Ботулизмът е изключително опасна инфекция. При него се получава гадене, проблеми с очите, сухота в устата, проблеми с преглъщането и дори парализа. При такива симптоми задължително се обадете на спешна помощ.

Един коментар за “Може ли домашната зимнина да доведе до смърт?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *