Д-р Гайдурков съветва как да приготвим бъзака, за да е лечебен

Д-р Георги Гайдурков е един от известните общопрактикуващи лекари у нас. Той е експерт по холистична медицина, а лечебното и здравословно хранене са теми, предизвикващи интереса му. Създател на специалната система Човешко хранене, д-р Гайдурков е помогнал на хиляди хора да живеят по-здравословно и да използват даровете на природата.

Сред природните продукти, които д-р Гайдурков силно уважава, са черният бъз (Sambucus nigra) и бъзакът (Sambucus ebulus). За черния бъз и бъзака от древни времена се знае, че са изключително полезни растения, чиито плодове имат позитивно въздействие спрямо човешкия организъм. Именно това са най-популярните бъзове, които се използват и в България.

Черен бъз и бъзак – дар от природата

Много хора не знаят, но това са различни по вид растения. Черният бъз е многодишен храст, а бъзакът – тревисто растение. И двете растения обаче дават плодове, които се използват от хората. На запад, например, по-често се използва дървовидният черен бъз, който намира приложение в кулинарните изкуства. Но задължително след термична обработка.

В България е малко по-различно. Тук по-често използваме плодовете на бъзака, но не готвейки, а в народната медицина и профилактика. Плодовете на двете растения са идентични, но трябва да се отбележи, че при бъзака съставът е доста по-концентриран. Поради това бъзакът се предпочита пред черния бъз за приготвяне на отвари с цел лечение и подсилване на имунната система.

бъзак

Какво прави бъзака полезен?

Хубаво е да се отбележи, че лечебната сила на бъзака не се крие в неговите витамини, а при специфичните за него багрилни вещества – т.нар. антоцианини. Именно те му придават и добре познатия тъмен цвят. Когато използваме бъзака и черния бъз за лечение, трябва да знаем, че в тях има и токсични вещества. Това са двете групи самбуцин и самбунигрин. Когато поглъщаме по-голямо количество от тях, те могат да отделят свободен цианид, което не е никак добре. Поради това трябва да знаем как да ги приготвим, за да не се отровим.

За лечебните свойства на черния бъз и бъзака се говори отдавна. Специалисти като д-р Георги Гайдурков също са добре запознати с тях. Направено изследване в немския град Карлсруе показва, че наличните в тези растения антоцианини подобряват функцията на имунната система, стимулирайки производството на цитокини. Това са белтъчни молекули, които са вид медиатори на имунния отговор при човека.

От друга страна, при бъзака има данни за функция против вирусите, например – при грип и херпес. Има още противогъбичен и противооточен ефект. Поради това има и външно приложение при наличие на рани. Изследване, направено в Австрия показва, че употребата на бъзак (екстракт от него) може да намали оксидацията на липопротеините с ниска плътност (LDL), което предпазва въпросната фракция от превръщане в „лош“ холестерол. Така се подобрява съдовото здраве на човека.

бъзак

Рецептата на д-р Гайдурков за лечебен бъзак

Д-р Гайдурков има рецепта за приготвяне на бъзака, която запазва неговите лечебни свойства. Основното тук е да изсушим максимално добре ронещите се и добре узрели плодове на бъзака. За целта можем да използваме домашната фурна, правейки го на около 40 градуса и с включен вентилатор. След това съхранявайте в хартиен плик на проветриво и сухо място. Задължително избягвайте найлона за съхранение.

Ето как можете да си го приготвите:

Набавете си един килограм свежи и добре узрели плодове. Може и 300 грама сушени. Ще ви трябват един килограм захар и един литър вода. Смесете ги заедно или редете на пластове – един пласт плод, един пласт захар. След около 10-14 дни вашата смес ще бъде готова. Един от вариантите е да прецедите и да използвате само сиропа. Дозата е една чаена лъжица на гладно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *