Защо е важно да консумираме сезонни плодове и на кои от тях да заложим през лятото?

Консумацията на плодове е не просто препоръчителна, а задължителна, ако искаме да сме здрави,  пълни с енергия и в добра форма. В действителност, този вид хранителни продукти носи огромен запас от полезни вещества, необходими на организма ни да функционира правилно, а ние да се чувстваме добре, свежи и винаги заредени. 

Но тук е моментът да си зададем въпроса: всички плодове ли са еднакво добри за нашето здраве и външния ни вид? На различните места по света има много и разнообразни видове плодове и всички те имат своите предимства, както и набор от важни хранителни вещества. Най-полезни за нас си остават обаче сезонните плодове, които са местна българска продукция. Вижте защо именно тях препоръчват експертите по здравословно хранене и природосъобразен начин на живот. 

Те имат по-добър вкус 

Разбира се, в днешни дни в супермаркета можем да си купим всичко. Няма значение дали е зима, или лято – ягоди, например, можете да намерите по всяко време. Ще се съгласите обаче с нас, че вкусът на българските ягоди в началото на лятото е много по-наситен, ароматен и най-вече истински, отколкото на тези, закупени през студените дни от годината. 

Цената им е по-ниска 

В сезона на дините, на пъпешите или на които и да е други плодове цената им е значително по-разумна и бюджетна. Причината е ясна: това е времето, през което тези продукти се намират в изобилие. При голямо количество на дадена стока, съвсем нормално е цената й е да по-ниска за килограм или брой. Целта на производителя, а и на доставчика, е тя да се продаде максимално бързо, защото иначе ще се развали и ще трябва да се бракува. 

 

плодове
Винаги е по-добре да заложите на сезонни плодове

В сезонните плодове има повече полезни вещества 

Всеки плод разполага с определен набор от минерали, витамини, аминокиселини, антиоксиданти и други важни за тялото и здравето ни хранителни вещества. Две отделни круши обаче могат да са с различно съдържание на холин, калий или фибри. Как се случва това? То е възможно, защото ако една от крушите е набрана в сезона, в който расте този плод, тя ще съдържа огромно количество от въпросните вещества – много по-голямо от това в круша, откъсната извън традиционния сезон. 

Сезонните плодове усвояват по-лесно различните полезни нутриенти директно от почвата. На практика, именно те успяват да осигурят много повече фитонутриенти, защото поемат значително по-голямо количество естествена, а не изкуствена слънчева светлина и топлина. 

През лятото се радваме на много сезонни плодове

Периодът от юни до септември е най-доброто време да се насладите на качествени и най-вече свежи местни плодове. Тогава е препоръчително да наблегнете на следните сезонни видове:

 • Диня 
 • Пъпеш 
 • Ябълки 
 • Малини 
 • Къпини 
 • Боровинки
 • Кайсии
 • Смокини 
 • Сливи 
 • Праскови 
 • Круши 

Освен на местния пазар, цялото това разнообразие от сезонни плодове през лятото можете да откриете и в големите вериги хипермаркети. Заложете на проверени вериги, в които може да си набавите качествени и свежи плодове родно производство, както и всичко останало за вашата вкусна трапеза. Разберете повече за това къде може да откриете вкусни и качествени плодове тук. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *