Експерт алармира: Когато си купувате сирене под 14 лв. за килограм, трябва да знаете това

Българите купуват все повече имитиращи продукти. Това посочват като тенденция от Асоциация „Активни потребители“. 

Д-р Сергей Иванов от „Активни потребители“ заяви в студиото на „България сутрин“, че основната причина е финансова, но има и друго – някои хора не са наясно какво са имитиращи продукти и какви са рисковете за здравето от тях.

„Имитиращ продукт означава млечен продукт, в който са вложени растителни мазнини. Произвеждаме си ги у нас, за съжаление. Има друга измама – продават се млечни продукти, където водата е значително по-голямо количество. В момента основният проблем са преоводнените продукти“, каза гостът на Bulgaria ON AIR .

Има случаи, в които производителите си „признават“, изписвайки на етикета повишеното водно съдържание. Но има огромно разнообразие от имитиращи продукти, които се продават неопаковани. Трябва да бъдат обозначени тези с растителни мазнини, а потребителят да чете индивидуално етикетите, стана ясно още от думите на д-р Иванов.

„Няма изискване преоводнените продукти да се предлагат на отделен щанд. Големият проблем е, че 90% от оводнените сирена не са обозначени правилно. На тях не пише, че това е сирене с повишено водно съдържание“, изтъкна той.

При консумация на продукти с повече вода може да си докараме микробиологични проблеми, тъй като в тях се развиват патогенни бактерии. Някои от тях може да бъдат животозастрашаващи, предупреди представителят на „Активни потребители“.

„В момента цените на такива продукти са над 10-12 лв. Когато си купувате сирене под 14 лв. за килограм, трябва да знаете, че то е преоводнено. Хората ги купуват, защото са евтини – това е единствената причина. Българинът прави много компромиси с качеството, в момента тенденцията се задълбочава. Нараства броят на хората, които консумират некачествени продукти. По-правилната политика е производителите да намалят грамажа“, обясни д-р Иванов.

А най-добрите млечни продукти консумират в Дания и Германия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *