Заради високите цени – българите остават без зимнина

Българинът обича добре приготвената зимнина, но шоковите цени и инфлацията могат да оставят много наши сънародници без това вкусно удоволствие.

Забелязва се, че доста домакинства вече са се отказали от идеята да си приготвят зимнина за студените месеци. Причината, разбира се, са високите цени на продуктите. Много българи се отказаха от идеята си направят домашна туршия и сладко, а който го прави, по-скоро предпочита по-ограничени количества.

Проучване показва, че българите все пак не са се отказали от друго любимо занимание – печенето на чушки. Макар и поскъпнали, пиперките остават търсени на пазарите.

Най-много се купуват зелените пиперки, най-вече от пазарите. Средно в момента струват по 3 лева, а червените са по-скъпи – по 3.40 лева в големите супермаркети. Най-хрупкавите от сорт „Сиврия“ обаче достигат и 4 лева на килограм.

Заради цените, много българи предпочитат да пазаруват от тържищата. Пазари като „Красно село“ и „Димитър Петков“ предлагат пиперки дори по 2 лева на килограм, но не с най-високо качество. В същото време, на едро, зелените чушки  поскъпват със 7,1 на сто и се продават по 1,67 лева за килограм, а червените се търгуват по 1,90 лв.

„Ще затворя 10-ина буркана с печени чушки и това е. Минали години правехме по 50, някои и по 100”, сподели възрастна дама, тръгнала на пазар по софийските пазари. Подобни сметки си правят много домакинства, особено пенсионерите, които нямат възможност да заделят солидни суми за зимнина. За съжаление и цената на олиото отново тръгна нагоре. Докато допреди 10-ина дни се намираше и за под 5 лева, сега на такива цифри мазнината се продава само на промоции, а при намаленията олиото се разграбва за няколко часа, обясняват продавачите.

За последните десетина дни бутилката е поскъпнала с 0,9 на сто до 4,73 лева за литър на едро, показват данните на Държавната комисия за стокови борси и тържища. Колкото и да не е за вярване, цената на маслото, което е сред най-скъпите стоки, продължава да расте нагоре. Малкото пакетче се продава за над 3 лева, а големите – за не по-малко от 6, като вносното стига и до 12 лева, тюхкат се хората.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *