Как да подготвите своя кладенец и сондаж за зимата

Зимата идва. Е, все още не са настъпили най-студените месеци, но се усеща застудяването и понижаването на дневните температури. Докато мислим да се установим на топло и удобно, за да се предпазим от студа, как можем да сме сигурни, че нашите кладенци и сондажи за вода също са защитени?

Може ли кладенецът да замръзне?

Земята, или по-точно водата под земята, никога няма да замръзне на дълбочина, по-дълбока от няколко метра. Тъй като вашият сондаж и вода от кладенец са на значително по-дълбоко разстояние (над 30 метра), водата няма да бъде в опасност от минусовите температури. Възможно е обаче да имате компоненти, които са податливи на температури на замръзване, като тръби и надземни помпи.

Замръзването на тези компоненти може да причини значителни щети на вашата система – течове, запушвания и резки спадове на водното налягане. За да поддържате ефективната работа на вашия кладенец, жизненоважно е компонентите да бъдат защитени през по-студените месеци.

Как да подготвим кладенеца за ниски температури?

За да сте сигурни, че няма да се сблъскате с проблеми от минусовите температури, можете да направите няколко превантивни процедури. Като за начало, всичко с дълбочина под няколко метра ще бъде извън опасност от замръзване, така че не е нужно да се притеснявате за това. Въпреки това, всички надземни компоненти ще трябва да бъдат добре изолирани и защитени от метеорологичните условия.

Тръбите, като тези, пренасящи водата между сондажа и вашия дом или резервоар за съхранение на вода, трябва да бъдат покрити с пяна или други изолационни материали. Говорейки за резервоар за съхранение на вода, той трябва да се държи изолиран или дори в затворено помещение, ако е възможно. По същия начин, всички помпи на повърхността и устието на кладенеца могат да бъдат покрити, за да се намали рискът от проблеми, свързани с метеорологичните условия.

И накрая, ако пуснете крановете, дори на лека струйка, течащата вода ще помогне за намаляване на риска от замръзване и ще намали натрупването на налягане, което може да доведе до спукване в някои случаи. Количеството вода, което би било „загубено“, е много малко в сравнение с количеството загубено време, усилия и средства при авария.

Ако се чудите дали зимата е подходящ сезон за дейности като копаене на кладенец, изграждане на сондажи и други хидротехнически съоръжения, отговорът е положителен. Студът не е толкова голямо препятствие за работния процес, колкото обилните валежи или снеговалежи.

Какво да направите, ако тръбите ви са замръзнали?

Ако сте имали нещастието да се сблъскате със замръзнали тръби, ще знаете колко трудности може да породи отстраняването на проблема. Първото нещо, което трябва да направите, е да отворите крановете, за да облекчите налягането, което се е натрупало в тръбите. След това трябва бавно да загреете тръбите. Твърде бързото загряване на тръбите може да доведе до допълнителни спуквания. Освен това рискувате да изкривите или дори да разтопите тръбите, ако източникът на топлина не е добре регулиан.

Може да процесът да не е кратък, но като отделите време, преминавайки по тръбата с насочен поток на водата, ще изчистите леда и водата ще потече свободно отново.

Доверявайте се на специалисти в сондажната сфера

Успешното добиване на вода от подземни източници е сериозна задача и изисква прецизно проектиране, изработка, поддръжка и обслужване. За повече информация как да защитите вашия кладенец или сондаж тази зима или ако се нуждаете от консултация за относно сондажите за вода, търсете утвърдените в сферата компании, които разполагат с опитен персонал и модерна техника.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *