Колосален ръст: Цената на дървата за огрев се е повишила с 80%

Цената на дървата за огрев бележи много сериозен скок тази година, като е нараснала с 80%. Това обяви за businessnovinite.bg Николай Грозданов от производствената част на столичната фирма за търговия с дърва „Тидекс“.

По думите му причините цената да се повиши толкова са две. Първо – има недостиг на кадри в бранша и сериозен такъв на дърва. Второ – поскъпването на горивата е увеличило производствените разходи, защото за добива се изисква разход на гориво.

„Ако през 2021 г. по това време цената на кубик дърва е била 120 лв., то сега тя е 190-200 лв.“, посочва Грозданов. Средно за една къща в зимните месеци трябват около 10 кубика, т.е. за периода дървата за огрев на едно домакинство ще струват около 2000 лв.

Заради високите цени все повече хора, досега ползвали дърва за огрев, минават на климатик. Токът също поскъпва, но за момента излиза по-евтино като метод на отопление“, обясни Грозданов.

Цените на дървата в София?

Затоплянето на времето в следващите дни идва идеално за закъснелите софиянци, отопляващи се на дърва, но които още не са си осигурили суровината. Според проверка в зависимост от района на столицата, цената на кубик дърва варира между 140 и 200 лв., като транспортът и нарязването на дървата се плащат отделно.

Дървата за огрев на метър вървят по 180 лв. за кубик. Отделно се продават и клони и остатъци от дървета от разчистване на дворни места, които вървят по около 140 лв. Нарязаните, нацепени и подредени дърва – бук и дъб са по 200 лв. в Драгалевци и по дървените складове в най-голямото село у нас – Лозен.

В друга част на столицата – в района на Нови Искър, кубик нарязани и подредени дърва е 190 лв. В Горубляне цената за кубик бук или дъб за огрев също е 200 лв., но пък транспортът е включен в цената. Ако стопаните искат дървата да им бъдат нацепени, услугата струва около 20 лв.

Източник: Expert.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *