Доказаните ползи от йога

Йога помага на хора от всички възрасти да постигнат душевна и физическа хармония с тялото си. Много почитатели я практикуват, за да поддържат добра форма на тялото си. Други пък искат да развиват равновесието и кординацията си. Трети искат да се успокояват и релаксират, докато си правят един добър стречинг.

Йогата има безброй позитивни качества, с част от които ще ви запознаем днес. Разтягайки мускулите, цялото тяло се ободрява и даже лекува и възстановява. Полезна за ставите и гръбначния стълб, също така и насочва кислород към вътрешните органи, действайки позитивно на целия организъм.  

Йога се различава от всички други спортове с това, че създава движение без излишно да натоварва костната система, като гимнастиката, например. Множество изследвания показват цялостно подобрение на организма след консистентно практикуване.

Храносмилателна система

Стилът йога наречен „Асани“ е често препоръчван за увеличение на притока на кръв в храносмилателния тракт. По този начин се стимулира перисталтиката и се подобрява хрансмилането. Много хора споделят, че са забелязали свиването на стомаха и намаляването на газовете. Много от любителите на йога я практикуват, за да поддържат добра физическа форма и за отслабване – свалянето на излишни килограми. Чрез подобряването на работата на храносмилатената система, храната се преработва много по-добре и не само се свалят излишните килограми, но и се подобрява качеството на живот и здравето.

Мускули, стави и кости

Голяма част от хората са привлечени от йогата, защото могат едновременно да релаксират и да постигнат хармония с тях самите, но могат да поддържат и стегната фигура. В резултат на практиката на йога се намалява сковаността в ставите, проблем от който се оплакват много хора с не толкова динамичен живот. Това може да предотврати доста бъдещи травми и заболявания. Също така може да спомогне да поддържаме здрав и в правилна форма гръбначен стълб. Това е от изключителна важност, защото ако се открие минимално изкривяване, това може да доведе до дисбаланс в цялото тяло и множество болки и заболявания. Да не забравяме, че всеки прешлен отговаря за функцията на определен орган в тялото и ако има такива, които са разместени, това веднага рефлектира върху цялостната работа на организма. 

Нервна система

На първо място, практики като йогата намаляват напрежението и болките в мускулите, което, само по себе си, може да ви накара да се чуствате много по-добре. Също така ви позволява да се фокусирате върху дишането. Комбинацията от всичко това стимулира нервната система да се успокои значително, намалявайки стреса и безпокойствието. Нервите от мозъка до гръбнака стигат до всяка една тъкан в тялото и, отпускайки ги, ще почуствате цялостно отпускане в цялата мускулатура.

Сърдечно-съдова система

Чрез практиката на йога се стимулира циркулацията на кръв в цялото тяло, тъй като за различните пози се натоварват най-вече големите мускулни групи. Това помага на хора, които имат проблем с кръвното налягане, тъй като редовната практика помага за нормализирането му. Добър пример е упражнението за повдигане на диафрагмата, защото масажира сърцето отдолу. Това помага за заздравяването на сърдечния мускул, намалявайки риска от сърдечно-съдови заболявания.

Комбинирайки всички тези положителни качества на йогата, ако практикувате консистентно, под наблюдението на професионалист, можете да постигнете перфектно здраве, както на ума, така и на тялото. И като бонус – добра физика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *