Градински бараки и навеси – да запазим нашата агротехника и инвентар

Градинските бараки и навеси са конструкции с универсален характер за използване на открито заради многото си функционални предимства.

На първо място те са практично решение за съхранение на вашите инструменти, градински мебели и всякакъв друг инвентар, включително и агротехника. В същото време някои бараки могат да служат и като временен подслон на хора в зависимост от допълнителните функции.

Градинските бараки предлагат защита не само от замърсяване и прах, но и от вятър и различни климатични условия. Затова изборът на материала, от който са изработени тези външни структури, е много важен.

Основни типове градински бараки и навеси

В зависимост от материала на изработка на пазара може да избирате основно между три типа градински бараки и навеси:

  • От дърво

В повечето случаи дървените бараки са изработени от висококачествена импрегнирана иглолистна дървесина, която е здрава и устойчива. Покривът е водоустойчив,  благодарение на покритието от битумна хартия. Сглобяването на бараката лесно и видът й на малка къщичка е чудесно допълнение за всяко външно пространство.

  • От метал

В металната барака може да съхранявате различен брой инструменти и оборудване. Тя има обикновено по 2 вентилационни отвора отпред и отзад, а в нея се влиза лесно благодарение на двойните плъзгащи врати. Конструкцията от поцинкована стомана е стабилна и предпазва от корозия и неблагоприятни метеорологични условия. На пода има стоманена рамка, която също допринася за стабилността.

  • От PVC

PVC е най-евтиният материал за изграждане на градински навес. Той се сглобява лесно, здрав е и не изисква специална поддръжка. Устойчив е на влага и на UV лъчи.

Как да изберете подходящ навес

Правилно избраната градински бараки и навеси ще имат дълъг експлоатационен живот  и ще се впишат много добре в екстериора на градината ви.

Има няколко основни критерия, с които да се съобразите при избора си:

Големина на външното пространство

За малките градини са подходящи по-компактни конструкции например модел градинска барака от плоска дървесина с размери 135х60х123 см.

Материал на изработка

Дървесината е с предимство заради своите екологични характеристики и отличната й интегрираност в градинската среда. Малко по-трудна е поддръжката.

Металната барака изисква по-лесна поддръжка. Донякъде ще бъдете ощетени откъм естетика, но е добро решение за по-скромен бюджет.

PVC като материал за барака или навес е много добра комбинация на естетика, здравина и лесна поддръжка, но е малко по-скъпа инвестиция.

Цел на използване

От целта, с която искате да използвате градинската барака или навес, зависи размерът на съоръжението, като се взема под внимание и градинското пространство.

Ако желанието ви е да съхранявате инструменти, велосипед и градински мебели например, барака или навес под 6 кв.м ще бъде подходящ избор.

Може да вземете и по-голяма градинска барака или навес с размери над 15 кв.м. Така ще имате и място за отдих от градинарските задължения. Все пак съобразете височината на тавана да бъде 2,20 м, ако използвате бараката и за жилищно помещение.

Със своя по-изчистен или по-елегантен дизайн подходящо избраната външна конструкция ще служи не само като склад, но и ще превърне работното пространство в приветливо място.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *