Халва – какво я прави полезна за здравето?

Вероятно всички сме пробвали халва поне веднъж през живота си. Този ориенталски десерт бързо се превръща в любим на българите, появявайки се по нашите земи. И до днес халвата е обичана от хиляди българи и се консумира с голямо удоволствие. Доста хора я комбинират с вкусен чай, например, докато други я похапват в други комбинации.

Мит е, че халвата е пълна със захар

Понеже халвата е сладък десерт, доста хора си мислят, че тя е пълна със захар и поради това гледат да я избягват. Истината е, това не е точно така.  За това ще поговорим малко по-нататък в статията, разкривайки състава на халвата. Все пак трябва да посочим, че този десерт може да се консумира дори от хора с диабет, панкреатит и холецистит. Не го комбинирайте и с хлебни изделия, тъй като и без това е калоричен.

История на халвата

Смята се, че Иран е държавата, благодарение на която днес познаваме халвата в България. Някои изследвания показват, че древните иранци са се научили да я правят още пет века преди Христа. Любимата ни слънчогледова халва обаче възниква в Америка. В Русия десертът се появява по времето на Петър I.

Какви видове халва има?

Видовете халва са различни. Днес пазарът предлага различни нейни вариации. Има тахан халва, направена от сусамено семе, както и слънчогледова. Намира се и орехова. Стига да поискате, можете да си направите халва с различни основи – фъстъци, бадеми, шам-фъстък, орехи, кашу и т.н.

халва
Халва – един любим десерт на българите

Какво има в халвата?

Стигаме и до друг важен въпрос, а именно – състав на халвата. Тук трябва да отбележим, че трите ѝ основни компоненти са протеиновата маса, получена от семена или ядки, подсладител и пенообразувател. Често за подсладител се използва захар, меласа или дори мед. Пенестият агент пък може да бъде корен от трън, сладък корен, корен от алтеа или яйчен белтък – всичко е въпрос на предпочитания. Съставките са напълно естествени, а основната им задача е да придадат на халвата пластова влакнеста структура.

Също така, аскорбиновата киселина се използва като антиоксидант, а лецитина като натурален емулгатор. Различни производители включват в рецептата различни ароматизатори – ванилия, какао, стафиди и други.

Има ли халвата полезни свойства?

Разбира се, че да! Тя е богата на протеини, което определено я прави полезна. Освен това, съдържа високо количество рибофлавин, ниацин, калций, желязо, магнезий, фосфор и фолиева киселина – все вещества, важни за здравето. Отличен източник на белтъчини е, защото за разлика от месото не води до покачване на холестерола. В състава ѝ има само ненаситени мазнини, което е основна причина за това.

Внимавайте обаче с калориите

Тук все пак трябва да посочим, че трябва да се внимава с калоричността на халвата. Само 100 грама от този десерт съдържат около 550 калории, което е наистина доста. Ние ви препоръчваме около 30 грама дневно, за да си подсладите живота и да се възползвате от полезните свойства на десерта. Слънчогледовата халва е особено полезна за жената, тъй като е богата на вещества като биотин, витамин Е и бета-ситостерол – все важни за благосъстоянието на дамите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *