Земеделският министър шокира: Хлябът може да стане 6 лв.

Нов ценови шок ще трябва да понесе българинът. Евентуално… Хлябът ще удари 6 лв., ако държавата не започне да изкупува зърно за резерва веднага, пише Lupa.bg.

Тази бомба хвърли земеделският министър Иван Иванов, който заяви още, че в момента наличности на зърно почти няма и че запасите ни стигат за 90 дни. Износът не е спирал, а нямаме право да го забраним заради санкции от ЕК, добави той.

Министърът каза, че фирма „Врана“ ще участва в интервенцията на пазара, след като директорите на предишната „Сортови семена Елит“ напуснаха работа. Засега е ясно, че цените, които предлага държавата на фермерите за зърно, са далеч по-ниски от борсовите.

Друг начин за изход от евентуална криза обаче министърът на земеделието не посочи.

Костадин Костадинов, шеф на Националната асоциация на зърнопроизводителите, потвърди, че вероятно едва 15% от житото е при земеделците, а другото е при търговците.

Според Костадинов, както и според зърнопроизводителя Ангел Вукодинов е логично да се купува от новата реколта, защото тогава цените ще са по-ниски, а качеството е по-високо.

И двамата твърдят, че тогава земеделците заради свежи пари са готови да продават по-евтино. Справка от Министерството на земеделието показва, че към 18.03.2022 г. общото потребление на пшеница е 4 755 333 т, от които 1 170 200 т за вътрешно потребление, а 3 585 133 т са напуснали страната.

Което се равнява на около 1000 тира средно на ден. Запасите от пшеница по оперативна информация се оценяват на 2 595 494 т, почти с 1 млн. тона повече от това, което потребява страната за 1 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *