Великден по време на инфлация: Колко ще струват яйцата за празника?

За 50 стотинки продава яйцето Николай Илиев от софийското село Лозен в навечерието на светлия християнски празник. Яйцата му са домашни, както вече е модерно да ги определят – от свободни кокошки, предава „Дарик Нюз“.

Илиев отглежда около четиридесетина кокошки, които му осигуряват скромна продукция, която предлага на площада в Лозен всеки уикенд.

„Едно пиле струва 16 лева, като сложиш и храната, и малко да остане за мен, толкова излиза“, заявява възрастният мъж, запитан дали 50 стотинки е добра цена за едно яйце.

Бърза справка в магазинната мрежа показва, че две седмици преди Великден яйцата размер M се търгуват за около 28 – 33 стотинки.

Около 35 – 48 стотински е цената на яйце размер L и такива, които са определени като био и от свободно отглеждани щастливи кокошки.

Започват проверки на яйцата, козунаците и месото на пазара. „Спекула има“, обяви пред NOVA заместник- министърът на икономиката Димитър Данчев.

Засилени проверки на пазара за спекула при цените на горивата и основните храни текат от месец. Инспекцията на контролните органи ще продължи и в двете седмици преди Великден

„Вероятно ще има опити за спекула на много места. Най-често срещаното нарушение е липса на стоки, които са предлагани на промоция. Или несъответствие между обявената и предлаганата цена“, казва Данчев

Цената на олиото се е стабилизирала.

И докато агнешкото в магазините върви около 30 лева за килограм, то производители сигнализират, че то се изкупува от тях за 7-8 лева. Цена, която дори не покрива разходите им.

„Фуражът поскъпна много, горивата, токовете става в троен размер всичко. И цената на агнетата – 7,50лв. до 8лв. на живо тегло, това не ни устройва. Трудно ще оцелеем“, категоричен е Николай Василчин, собственик на ферма в с. Драгомирово.

Реалната цена трябва е двойна, изчисляват животновъдите.

„Видяхме цени от 30 лв. Да знаят хората, че печалбата не остава при животновъдите, тя е никаква. От фермата като излезе агнето, там са надценките“, казват те.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *