Как да разберем узряла ли е динята и има ли нитрати?

Един от любимите ни плодове, който можем да консумираме през лятото, безспорно е динята. Понякога я похапваме със сирене, друг път с чаша мастика, а немалко пъти, разбира се, я консумираме просто така, без нищо.

Купувайки диня от пазар или магазин обаче, няма как да разберем дали е узряла и дали е пълна с нитрати. Но специалистите, цитирани от Ploshtada.com, смятат, че има начин това да стане ясно, а ние ви го разкриваме в следващите редове.

Има ли плодът нитрати?

Можете да помолите продавача да направи триъгълен разрез в средата на динята и по цвета на вътрешността да разберете съдържа ли нитрати. Те обикновено са близо до кората, така че там меката част на плода ще е по-светла, отколкото в средата. Това е и една от причините да давате на децата сърцевината на плода.

Обърнете внимание и на цвета на влакната, като имате предвид, че е препоръчително да е бял. Ако е жълт, то най-вероятно в динята има вредни вещества.

Има още един начин да разберете има ли плодът нитрати: сложете малко от меката ѝ част във вода, разбъркайте и вижте резултата: ако водата помътнее, значи динята е добра, но ако порозовее, значи в нея се съдържат нитрати.

А как да разберете предварително дали динята е узряла?

Вижте цвета на кората: ако ивиците по нея не са ясни, значи динята не е узряла.

Нормално е да има петно върху динята: това е отпечатък от мястото, на което е лежала върху земята. Ако е повече от 10 см обаче, то значи динята е престояла дълго време върху почвата и може да е водниста и безвкусна.

Можете също да проверите дали е узряла, като направите драскотина върху кората. Ако ароматът е силен и свеж, значи е откъсната наскоро.

Стандартната проверка със сигурност ви е известна: почуквате върху нея и ако звукът е отекващ, значи е узряла.

Финалният съвет, който можем да ви дадем, е да не купувате ранни дини. Най-сочни са в края на август и началото на септември. Тогава са напълно узрели и вкусни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *