ЕОБХ потвърди: Забравете за клетки при кокошките носачки

Европейският орган за безопасност по храните (ЕОБХ) потвърди в ново свое становище, че кокошките носачки не бива да бъдат отглеждани в клетки. Така ЕОБХ практически подкрепи исканията на Европейската гражданска инициатива „Край на клетките“. Напомняме ви, че исканията на „Край на клетките“ вече бяха подкрепени от страна на Европейската комисия и Европейския парламент.

Становището на ЕОБХ посочва, че са направени анализи относно благосъстоянието на отглежданите в клетки кокошки носачки. Дадени са препоръки за подобряване на техния живот, като се призовава за по-хуманно отношение към индустриално отглежданите кокошки носачки и бройлери.

ЕОБХ препоръчва не само да се промени метода, по който се оглеждат носачките, но и тяхната гъстота. От органа напомнят, че максималната гъстота при отглеждане на птици следва да бъде до четири птици на квадратен метър. В момента се допускат до девет птици на квадратен метър по настоящите разпоредби.

Освен това, призовава се за въвеждане на повдигнати конструкции за кокошките, като за всеки седем птици следва да има минимум едно гнездо.

Елена Савова от сдружение „Кампании и активизъм за животните в индустрията“ (КАЖИ) споделя: „ЕОБХ подчертава, че методите на отглеждане, които осигуряват дневна светлина, достъп до открито пространство или навеси, имат положителен ефект върху поведението на кокошките“.

Можем да обобщим, че множество други препоръки, дадени от ЕОБХ, също потвърждават исканията, поставени от страна на гражданската инициатива „Край на клетките“.

Напомняме, че инициативата „Край на клетките“ получава все по-голяма и обширна подкрепа на територията на европейския континент. Вече над 1.4 милиона граждани са подкрепили идеите на инициаторите, настоявайки Европейската комисия да забрани използването на клетки при отглеждането на птици. Споменава се, че този начин на отглеждане ежегодно причинява страдание на голям брой животни в областта на селското стопанство. През миналата година сдружение „КАЖИ“ организира инициатива покрай великденските празници, като активистите се събраха в градинката пред НДК. Те цитираха данни, според които 3 от 4 българи не одобряват отглеждането на птици в клетки.

Последвайте Fermerite.com и във Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *