Лоша новина за българите преди Великден

Предстоящият Великден ще ни излезе с около 30% по-скъп. Толкова се очаква да скочат цените на основните продукти, с които ще запълним празничната трапеза.

До празника остават броени дни, а по щандовете в повечето магазини остава трудно намирането на прясно агнешко месо. Където такова е налично, често цените гравитират около 25 лева на килограм.

Пред „България он еър“ продавачката Ваня Калинова коментира, че при дреболиите цената на килограм достига 12-14 лева, като това зависи от пълнежа им.

Съветът на „Фермерите“: Влез в eMAG.bg и разгледай най-актуалните оферти.

Повечето търговци обаче очакват агнешкото да скочи до 30 лева в по-големите градове. Каква е причината за това? Фермерите имат все повече разходи, свързани с грижата за животните. Един от тях е собственикът на ферма във великотърновско Георги Тончев. Той притежава над 800 агнета, но признава, че за първи път му се случва никой от търговците да не го потърси.

Тончев споделя: „Разходите са фуражи и не само – трудът е много скъп, тъй като основно в овцевъдството физическият труд е повече отколкото във всяко едно друго производство. Има 20 дни до Великден и нямаме никакъв интерес от търговец. В момента себестойността е 11-12 лева на агне, живо тегло. Ние в момента продавайки на 11-12 продаваме на себестойност“.

Последвайте Fermerite.com и във Фейсбук

От друга страна става ясно, че през последните години се забелязва тенденция – българите купуват по-малко агнешко месо за великденските празници и Гергьовден. Един от тях, Петър Иванов, признава: „Ако имаме парички, ще посрещнем, ако няма – няма. Скъпо е“.

Снежана Христова добавя: „10 години съм работила във фермата. Човекът се принуждава, като минат дадени килограми рандемана, след това няма какво да го прави и на кого да го даде“.

При яйцата също се забелязва силно поскъпване – един брой вече достига цена от около 54 стотинки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *