Спатифилум – цветето, наречено Женско щастие

Спатифилум е впечатляващо по своя вид цвете, известно и със своите две популярни прозвища: „женско щастие“ и „лилията на мира“. То се характеризира с големи, лъскави и овални листа, а цветовете му обикновено цъфтят през пролетта, ако се отглежда на открито. Известното му име „женско щастие“ произтича от вярването, че присъствието му у дома или на двора помага на неомъжени девойки да намерят съпруг, а на омъжените – да родят.

Мнозина го предпочитат във вид на стайно растение и в този случай е възможно то да цъфти два пъти годишно. Придобиването на спатифилум изисква познания за неговата същност, особености при отглеждането му, предпочитан климат и почва. 

Засаждане на спатифилум

Местоположение

Ако спатифилум е предвиден за отглеждане в градината, добре е да му бъде осигурен тропичен или субтропичен климат. Растението се засажда през пролетта, докато времето е все още хладно, но не твърде студено. Цветята растат умерено и достигат зрялост около три години след засаждането им. 

Когато спатифилумът ще расте на закрито, най-подходящи за красивото растение са теракотни или глинени съдове, който отвеждат излишната влага. Задължително е използването на висококачествена смес от почви с добър дренаж.

Съветът на „Фермерите“: Влез в eMAG.bg и разгледай най-актуалните оферти.

Почва

Лилията на мира вирее отлично на богата, рохкава смес за саксии, с богато съдържание на органични вещества. Наложително е да се избягва твърде голяма влага на почвата, тъй като е пагубна за този вид растение. Поради тази причина сместа трябва да бъде добре дренираща.

Светлина

Спатифилумът се нуждае от слънчева светлина, но не директно огряваща го, тъй като то е сенколюбиво растение. Когато е на закрито, най-оптималното разположение за цветето трябва да бъде такова, че да стои до прозорец с източно изложение.

Поливане на спатилифилума

Спатифилумите не се нуждаят от обилно поливане. Количеството и честотата на хидратиране се определят в зависимост от големината на съда, както и от възможността на почвата да се оттича бързо. Правилото гласи, че спатифилумът трябва да се полее тогава, когато горните 2 см от почвата изглеждат изсъхнали. През зимата поливането трябва значително да се намали, но не и да се оставя почвата напълно да засъхне. За издръжливия, но също така и чувствителен спатифилум, най-добре е да се използва филтрирана или дестилирана вода. При липса на такава, преди поливане чешмяната вода се оставя да престои няколко дни, за да се изпари опасният за растението хлор.

Наторяване 

Торенето на прелестното цвете трябва да бъде често, за да се постигне желан цъфтеж. За целта стриктно следвайте инструкциите на производителя за наторяване през силните сезони, като през зимата не е необходимо да се тори.

Температура и влажност

Като типично тропическо растение, спатифилумът предпочита влажна топлина. Трябва да се избягват студени течения и ниски температури. 

спатифилум

Размножаване на спатифилума

Цветето, обозначено като носещо щастие за дамите, се размножава посредством разделяне на бучки по време на пресаждане. Първоначално се прави оглед на растението за малки корони на издънки, разположени в близост до основното, родителско растение – тяхното наличие е знак, че статифилумът е готов за размножаване. 

Процедира се по следния начин:

  1. Цялото растение се изважда от контейнера му и след това се разкъсват или отрязват съседните корони. 
  2. Другият начин е се отреже част от основната коренова топка. 
  3. Напълва се около 12-15-сантиметров съд с прясна смес за саксии, която трябва да е влажна, но не и мокра.
  4. Засаждат се бучките в контейнера и обилно се поливат.
  5. Растението се държи на топло и добре осветено място. 

Пускането на корени се случва за по-малко от месец.

Последвайте Fermerite.com и във Фейсбук

Вредители на спатифилума

Въпреки привидната му издръжливост, спатифилумът е уязвим от котлен камък и брашнен червей. Може да се третира с градинско масло за защита срещу тези вредители.

Поощряване на цъфтежа

За да се гарантира цъфтеж, трябва да бъдат осигурени условията, подходящи за спатифилума, посочени по-горе. Етапите на разцъфтяване са: пъпки, цветове, преминаване към семена и увяхване. Етапът на пъпките е по-продължителен в сравнение с останалите.  

Възможни проблеми при отглеждането на спатифилум

При създаване на подходящи условия за отглеждане, лилиите на мира не създават проблеми. Все пак, най-често срещаните могат да бъдат следните: 

Накъдрени листа

Ако листата на цветето са твърде извити и бледи, това е сигнал за прекалено много светлина. В този случай саксията трябва да се премести на по-сенчесто място.

Кафяви върхове на листата

Наличието на покафеняване по върховете на листата се дължи на прекалено много или обратното – недостатъчно поливане, както и на лош почвен дренаж. Трябва също да се провери дали в почвата има натрупване на соли, което също би могло да е причина. Излишното количество соли може да бъде премахнато чрез добър дренаж.

Tоксичен ли е спатифилумът?

Растението съдържа кристали калциев оксалат, които при някои хора и животни могат да предизвикат силна болка и подуване при контакт с кожата или устата. Що се отнася до вдишване, спатифилумът не е отровен, но съдържа съединение, което може да бъде опасно за домашни любимци и деца, ако листата по невнимание се оближат или погълнат. 

Специфичната красота на спатифилума, наречен „женско щастие“ представлява добро естетическо решение за дома и градината. При адекватно отглеждане и съобразяване на неговата природа, то ще ви радва много дълго време. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *