Луканките у нас – най-често правени от румънско месо

В България няма качествено месо, голяма част от потребителите не знаят какво консумират, масово месните продукти са преработени в България, но не са направени с българска суровина, а вносна.

Това стана ясно от кръгла маса, организирана от сдружение „За достъпна и качествена храна“.

В България нямаме качествено месо, нямаме и специализирани породи за месо„, заяви Михаил Михайлов, изпълнителен директор на Националния съюз на говедовъдите. Той уточни, че най-добрите луканки у нас се правят от румънско месо.

„Можем да предприемем едно действие – субсидиране на месодайното говедовъдство“, смята още Михайлов.

Симеон Караколев, съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), обясни, че за голяма част от потребителите не е ясно какво консумират.

Това, че даден продукт е произведен по български държавен стандарт /БДС/, не значи, че е направен с български суровини. Масово месните продукти са преработени в България с вносна суровина. Това по никакъв начин не подкрепя българското производство“, подчерта Караколев, цитиран от БГНЕС.

Относно сирената той уточни, че има сирене с 87% водно съдържание, то ще стигне 99%, пак ще се купува и няма да се прави впечатление.

„Нашето мнение като производители е по-добре да фалират 2-3 некоректни производителя на некачествени храни, но те ще отворят път за много по-качествени български храни с български суровини“, каза още Симеон Караколев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *