Защо ягодите вече не са вкусни?

Защо ягодите вече не са вкусни? Вероятно това е въпрос, който всички си задаваме в последните години. Факт е, че това е един от най-приятните за консумация плодове, но сякаш качеството му не е каквото е било преди. Немалко от ягодите в магазините и пазарите нямат онзи великолепен вкус, който познаваме от детските си години.

Д-р Джоузеф Меркола направи интересен анализ на проучване от тази година, разискващо именно този въпрос – защо ягодите вече не са вкусни.

Според анализираните от д-р Меркола данни, че основна причина за това са два конкретни фунгицида, които по драстичен начин намаляват разтворимите захари, хранителните вещества, аромата и самия вкус на плодовете.

Д-р Меркола напомня за съществуването на глифозат – активна съставка в хербицида Roundup, който е най-използваният земеделски химикал в историята на човечеството. Глифозатът обаче нашумя след като направени проучвания го определиха като канцерогенен за човека. Д-р Джоузеф Меркола е на мнение, че повсеместната употреба на глифозат е довела до негативни последици за човешкото здраве. Той посочва данни на CDC (Центрове за контрол и превенция на заболяванията), според които у 80% от децата и възрастните са открити нива на глифозат в урината.

Пестицидите правят ягодите меки

От изданието ZME Science напомнят, че работата на фунгицидите е да прекъсват клетъчните процеси и да контролират гъбичките, които увреждат отглежданите от нас култури. В същото време обаче има опасност същите тези механизми да доведат до увреждане на плода. Това от своя страна пречи на производството на летливи съединения и хранителни вещества, които са от ключово значение за добрия вкус на ягодата.

Забелязва се, че ягодите, напръскани с пестицида, имат притеснително намаляване на разтворимите захари и хранителни вещества. Също така, някои от захарите в зрелите плодове се превръщат в киселина, а това също прави плодовете по-малко сладки от това, което предпочитаме ние като консуматори. Може да се каже също така, че окислителното увреждане от пестицида заглушава аромата и вкуса.

ягоди
По каква причина ягодите вече не са толкова вкусни?

Вкус и хранителна стойност – те всъщност са свързани

От ZME Science не пропускат да напомнят, че хранителните качества на ягодите и горските ягоди всъщност са пряко свързани с добрия вкус, който те следва да имат. Цялата тази сладост се дължи на съдържащите се в тях глюкоза и фруктоза. А колкото до така приятния аромат на ягодите, той е в резултат на ароматните съединения естери и терпени. Проблемът е, че в много случаи при ягодите, които си купуваме, куца както вкусът, така и ароматът на плода.

Какво да направим? Да си купим органични семена и да си отглеждаме сами

Не е пресилено да кажем, че все повече хора търсят спасение от пестицидите, желаейки да консумират максимално „чиста“ храна. Поради това се стига до масово отглеждане на продукти в домашни условия – в двора на къщата, в саксии на балкона и т.н. Нараства и търсенето на органични семена. Проблемът е, че немалко от семената също не са с желаното качество, тъй като са подложени на „интензивна химическа обработка“, казва д-р Меркола.

Прочетете още: Защо доматите вече не са като едно време?

Том Стърнс, който е собственик на High Mowind Organic Seeds, казва: „Когато отглеждате храна по конвенционален начин, има правила за всички различни химикали, които можете да използвате и които ви е забранено да използвате. Когато отглеждате семена по конвенционален начин, също има правила, но има много повече химикали, които са разрешени„.

Тук д-р Джоузеф Меркола добавя, че ако успеем да си намерим органични семена от най-добро качество, това ще ни позволи сами да си произведем и възможно най-здравословна храна. Друг вариант е да си запазим семената от вече произведените растения. Така ще развиваме сортове, които възможно най-добре ще се адаптират към нашата собствена почва, климат, условия на отглеждане и т.н.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *