Нитрати при марулите – как да ги махнем?

Нитрати при марулите, които консумираме – нека поговорим за тях.

Не остава много време до Великден, празничните питки-козунаци и боядисването на яйца. По обичая, на трапезата трябва да има пролетна салата, но има проблем – масово зеленчуците съдържат нитрати. Първото нещо което трябва да направим е да почистим салатата от вредните вещества, преди да е приготвена и сервирана.

Проф. Донка Байкова е известен диетолог, като тя ни запознава с ефективен начин за премахване на нитратите. С този метод салатата ще запази вкуса и вида си, а опасните вещества ще бъдат отстранени.

Според проф. Байкова, основният проблем, е че зеленчуците престояват в найлоновите торбички от магазина. Тези торбички стимулират преобразуването на нитратите в нитрити, а те са по-вредни.

След като напазарувате необходимите зеленчуци, включително маруля, трябва да ѝ отстраните листата, които са най-отгоре. Другата част от марулята трябва да се накисне във вода с оцет за ½ час. По този начин нитратите ще бъдат премахнати от марулята, която след това е готова за използване в кухнята.

Ако сте от хората, които нямат много свободно време и нямате възможност да изчакате марулите да престоят във вода с оцет, преди да ги нарежете, повече от препоръчително е да ги измиете със студена вода.

маруля
Марулите са сред зеленчуците с най-много нитрати

Задължително премахвайте и белете корите на следните зеленчуци: тиквички, краставици, репички и домати. След като ги обелите, трябва да ги измиете внимателно с топла вода.

Съветът на Fermerite.com:  Ако си търсите качествени салати за разсад, задължително последвайте линка и разгледайте предложенията на ПроПлант.

Бланширате ги ако искате – киснат се за близо две минути в топла вода, а след това се режат за салата.

Хубаво е да се наслаждавате на салатата, когато e овкусена с лимон, тъй като той възпрепятства трансформирането на нитратите в нитрити.

Съществуват много доказани твърдения, че марулите, червеното цвекло, спанакът, ряпата, китайското зеле, броколите, пресният лук, морковите, карфиолът и репичките са зеленчуците, които съдържат най-много нитрати.

А доматите, краставиците, бобът, чушките и картофите съдържат в себе си по-малки количества нитрати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *