По-малко сделки със земеделска земя според Реалистимо

През последните две години земеделската земя в България преживя значителен ръст в стойностите, подобно на жилищния пазар. Според последните анализи на имотния портал Реалистимо, увеличението в цените обхваща различни категории недвижими имоти, включително значителна разлика в цената на декар на земеделска земя базирано на обяви от портала. Експертите от Реалистимо отбелязват, че този тренд на растеж започва още преди последните две години, но достига своя връх точно в този период. Към края на 2022 г., прогнозите сочат, че земеделската земя ще продължи да бъде изключително търсен актив. Въпросът дали тези очаквания ще се оправдаят през 2023 г.

Исторически погледнато, цената на декар земеделска земя е нараснала значително през последните десетилетия. Според данни на НСИ, цената на декар земеделска земя е била повече от 6 пъти по-ниска преди десет години – средно около 300 лв. През 2017 г., тази стойност вече е достигнала над 800 лв. за декар, а към края на 2022 г. средната цена се е увеличила до почти 1500 лв. за декар. 

Най-ниските цени през миналата година са регистрирани в Южен централен район, където средната цена леко надвишава 1200 лв./дка. С най-високи цени на обработваема земеделска земя се отличава Североизточният район, където средната цена за 2022 г. е над 2600 лв./дка, отразявайки плодородието на земите в този регион.

Земеделските производители купуват земя

Земеделските производители се отличават като ключови купувачи на обработваема земя. Осъзнаването, че е най-добре да притежават земята, която обработват, а не да я наемат, е основният движещ фактор тук през изминалите години. Проблемите с реализацията на продукцията, свързани с несигурността, породена от военния конфликт в Украйна обаче води до това, че и производителите, и потенциалните арендатори, предпочитат да изчакат с купуването на земя, докато има поне някаква яснота за ситуацията. Проблемите са най-сериозни на пазара на зърнени култури, така че може да се очаква спад в сделките дори в Североизточния район.

В сайта на Реалистимо продавачи, собственици и агенции за недвижими имоти публикуват обяви за продажба на земеделска земя от различна категория в цяла България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *