Прясно зеле – колко време трябва да го варим?

Прясно зеле – какво трябва да знаем, когато го варим и колко време следва да го правим?

Всички се стремят към здравословно хранене. В днешно време, много хора избягват вредната храна и се обръщат към традиционната кухня. Обаче, някои от ястията не са толкова лесни за приготвярне. Зелето е едно от тях. 

Прясно зеле – не само вкусна, но и полезна храна

Една много популярна българска храна, особено през зимата е вареното зеле. Кой не обича, например, прясно зеле със свинско? Освен вкусовите качества, то има още много положителни черти. Едно от тях е високото съдаржание на целуоза (прочети повече тук). Благодарение на нея се подобрява перисталтиката на червата. За това зелето е предпочитано от много хора с чуствителни стомаси и чревни заболявания.

Прочетете още: Как да си направим кисело зеле в бидон

Затлъстяването е един от основните проблеми на обществото в 21-ви век, за това храна като зелето е често препоръчвана, тъй като е ниско калориина. Подходяща е и за хора, които спазват хранителни режими или диети. Често е избирана от хора с доста заето ежадневие, защото се приготвя сравнително лесно и бързо, в сравнение с други диетични храни.

зеле
Зеле – една изключително полезна храна за здравето

Но, как се приготвя това толкова полено и хубаво ястие?

Варене на прясно зеле – основни процеси

Съветваме ви да започнете с нарязването на главата зеле (на средно големи парчета), да го посолите и намачкате. Имайте предвид, че първоначалният размер на зеленчука може да ви заблуди, защото при термална обработка се свива и става значително по-малък. Затова добре калкулирайте количеството което ще нарежете, за да не се окаже, че след направата не е достатъчно

Обикновено 15-20 минути са достатъчни за приготвянето на едно зеле. Това време може да се промени според възрастта на зелката и силата на котлона. Както много други ястия, приготвяни по този начин, и това трябва да се наблюдава, за да не загори. Хубаво е да го наглеждате през няколко минути. Най-добре опитайте ястието, за да се уверите, че е готово и добре сварено. 

Това е един от традиционните методи за приготвяне на зеле, характерен не само за българските ширини. Разбира се, има и много други вариации и рецепти. В някои случаи дори след варенето, зелето бива запечено. При тези рецепти, времетраенето на приготвянето се удължава доста. Независимо от зеленчуците, добавени към зелето, при всички положения едва ли ще отнеме повече от половин час. Без значение дали ще си направите прясно зеле на фурна или нещо друго, убедени сме, че ястието ще ви допадне.

Съветът на Fermerite.com: Яко досега сте яли този зеленчук по един определен начин, експериментирайте в бъдеще. Пробвайте, например, прясно зеле с домати или прясно зеле с ориз. Може би ще ви допадне, кой знае? Може да пробвате и супа борш с прясно зеле – още една рецепта, която си заслужава да се спомене.

Автор: Иван Сарафов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *