Торене на картофите за по-висок добив

Торене на картофите – кои са някои от най-важните неща, които трябва да знаем за този процес?

Чрез немалко опити учените са установили, че с 1 тон клубени и съответното количество надземна маса, картофите изнасят от почвата средно по 5 кг. азот, 2 кг. фосфор, 9 кг. калий, 4 кг. калций и 2 кг. магнезий. Отклоненията са значителни и до голяма степен зависят от сорта, от планирания добив, от наличната агротехника и т.н.

Нека направим едно важно обобщение – най-много хранителни вещества са нужни на картофите през периода на интензивно нарастване на надземната маса и при клубенообразуването.

От какво се нуждаят картофите?

Картофите използват нитратната и амонячната форма на азота, а когато се забелязва излишък на азот, тогава стъблата избуяват, задържа се клубенообразуването и се удължава вегетационният период.

Ролята на фосфора е, че той ускорява клубенообразуването и увеличава скорбялното съдържание на клубена. Когато става дума за кисели почви, тогава е нужно да се внася по-високо количество фосфорни торове.

Стигаме и до калия. Той участва силно в белтъчния и въглехидратния обмен, като освен това оказва съществено влияние върху устойчивостта на картофите към болести. Важен е и за качеството и количеството на клубените. До голяма степен действието на калия зависи от формата на азотния тор – нитратната форма го потиска, а амонячната го засилва. Редно е да знаете, че калиевите торове, които съдържат хлор, намаляват скорбялата в клубените. При влажни почви обаче калиенето торене не е особено ефективно, тъй като при повечето влага почвеният разтвор съдържа достатъчно достъпен калий.

Важно! Трябва да запомните, че картофите се нуждаят още от елементи като калций, магнезий, желязо, сяра, бор, молибден, мед, цинк и други.

картофи
Какво трябва да направим, за да имаме хубави и вкусни картофи?

Определяне на торовата норма

Ако се питате как да определите торовите норми при картофите, то отговорът е съвсем прост – до голяма степен както и при останалите култури. Трябва обаче да вземете под внимание множество важни фактори, като например – плодородие на почвата, предшественик, планов добив и воден режим, и т.н.

Ако говорим за интензивни технологии, тогава торовите норми на картофите биха могли да достигнат между 25 и 30 кг. азот, 20-25 кг. фосфор и 25-28 кг. калий на декар. Може да се каже, че ако има по-голяма доза азот (над 12 кг/дка) при бедни на фосфор и калий почви, то в такъв случай съотношението между азот, фосфор и калий следва да бъде 1:1,5:1,5.

Мнозина специалисти биха ви казали, че оборският тор е най-силно ефективен при всички почви, но е особено важен при по-леки почви, които са сравнително бедни на хранителни вещества. Внасянето е по 2,5 тона на декар с есенната оран или през пролетта, преди да се започне преораването. С него се внасят още фосфорните и калиевите торове. Колкото до азота, той се внася двукратно през пролетта – 2/3 преди засаждане и 1/3 с първата обработка. А може и еднократно при засаждане. Ако районът е засушлив, тогава половината от азотната норма може да се внесе наесен. Бихме препоръчали преди засаждане да не внасяте повече от 10-12 кг. азот на декар.

Това са някои от най-важните неща, свързани с торене на картофите, които трябва да знаете. Пожелаваме ви късмет!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *