Инфекциозен стоматит при зайци – какво трябва да знаем?

Всички животновъди, които отглеждат зайци, следва да познават заболяването инфекциозен стоматит. Как обаче да го познаем? Като първи признаци на болестта можем да посочим възпаления в областта на лигавицата и езика. Забелязва се боледуване при малките зайчета между два и три месеца.

Инфекциозният стоматит е заболяване, причинено от вирус, отделен от слюнката, урината и кръвта. Най-често болестта се пренася между животните чрез пряк контакт. За съжаление, разпространява се доста бързо и за малко време е възможно голяма част от зайците да се разболеят.

Признаци на инфекциозния стоматит

Най-често първите признаци на заболяването при зайците се забелязват след първите 3-17 дни на заразяването. Ако сте наблюдателни ще видите, че при животинките има липса на апетит, появила се унилост и много често повишена температура. Погледнете лигавицата на устата и ще видите, че е зачервена. Постепенно ще се появят и мехурчета на върха на езика и по лигавицата на устната кухина. Ако тези мехурчета се пукнат, на тяхно място ще останат ерозии. Ще се образуват и жълти налепи, които с времето ще опадат.

Друг важен симптом, за който трябва да сте наблюдателни, е слюнкотечението. При инфекциозния стоматит то е наистина обилно, като започва от ъглите на устата и може да продължи чак до гърдите. Заради всички тези изменения, зайците започват да изпитват големи трудности да се хранят. При голяма част от животинките започва да се появява диария. За съжаление, до 4-5 дни зайците могат да умрат. При по-възрастните зайци болестта дава по-големи шансове и те оздравяват до 10-12 дни, тъй като и състоянието им не се влошава чак толкова.

зайци
Инфекциозен стоматит – какво трябва да знаем за това заболяване при зайците?

Важно е лечението да започне навреме

При инфекциозния стоматит е от съществено значение лечението на животните да започне навременно. Ако сте успели да стартирате лекуването на зайците възможно най-рано – преди слюнкотечението, тогава и оздравяването ще е бързо, а загубите – по-малки. Най-често ветеринарите ще препоръчат пиенето на антисептични средства, които следва да се поставят във водата за пиене на зайците.

Профилактика

Има ли профилактика за инфекциозен стоматит?

Старайте се да правите възможно най-чести прегледи на новите животни в зайцефермата. Ако имате болни зайци, веднага трябва да ги изолирате. Колкото до здравите – профилактично им слагайте във водата антисептични средства. Не забравяйте да изварявате хранилките и поилките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *