Спекула: Млякото е 1,15 лв. за литър, но в магазина стига до 4 лв.

Продължават ежедневните дискусии в обществото относно спекулата с цените на основни хранителни продукти. Сред тях е и млякото, където оскъпяването достига до цели 340%, за да стигне до трапезата ни. Положението е идентично и с други важни продукти, които пазаруваме всеки ден.

Млекопроизводителят от Брезник Николай Гълъбов изнесе шокиращи данни пред БНТ. Днешната цена за литър мляко е около 1.15 лева на литър, но в магазина бутилката достига дори до 4 лева.

Гълъбов обясни, че сред основните причини за това разминаване в цената са високите такси, които големите вериги поставят на производителите.

За пример той даде цената на кашкавала, споделяйки: „Ако един продукт, който го виждате на витрината на дадена верига, е 30 лв., сметнете 40% – 12 лв. трябва да отидат за веригата. Тоест, млекопроизводителя или фермера, който има това производство, до него няма да стигне тази цена“.

Прочети още: Сирене и кашкавал – по-евтини с 30%, но във фирмени магазини

Междувременно Владислав Михайлов от Асоциацията на млекопроизводителите прогнозира, че до няколко месеца може да се очаква лек спад в цената на млякото. Той обаче предупреди, че има нелоялни търговски практики, които са в основата на проблема с цените.

„Големи, изключително големи търговски субекти, тъй наречените големи търговски вериги – те буквално са една шепа – контролират достъпа до пазара на 430 млекопреработвателни предприятия“, разкри Владислав Михайлов.

Остава да се надяваме, че скоро цените в магазините ще се нормализират, като това важи не само за млечните продукти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *