Тученица – какво не знаем за тази билка?

До неотдавна растението тученица се смяташе за най-обикновен плевел, който може да се намери в почти всеки двор и от който няма никава полза. Оказва се обаче, че тя е не само чудесно допълнение в салатите, но може да се използва и при редица медицински състояния. Цената ѝ в аптеката е само около 1,50 лв., но ако живеете в къща, е твърде вероятно да я откриете и около нея.

Консумацията на сурова тученица се бори с високия холестерол и стимулира производството на червени кръвни телца в костния мозък.

Освен това, засилва кръвообращението и доставя повече кислород до органите и тъканите, което, както знаем, е особено важно за здравето.

Билката тученица е много полезна и за сърцето – укрепва го и засилва неговата работа. Това се случва, благодарение на Омега-3 мастни киселини и рибено масло, както и множество витаминим фибри, желязо, магнезий, калций, манган и мед, съдържащи се в нея.

Семената на растението пък се препоръчват за приемане от диабетици.

Билката спомага също за балансиране на кръвното, пречиства черния дроб, има ефект и върху лечението на псориазис.

Ако похапвате всеки ден, в продължение на 8 седмици, по 5 грама тученица дневно, несъмнено ще видите и усетите благотворния ѝ ефект.

Разбира се, все пак ви съветваме, преди да решите да я приемате, да се консултирате с вашия личен лекар.

Източник: Gotino.eu

Един коментар за “Тученица – какво не знаем за тази билка?

  1. Бях много очудена, когато видях тази билка в пресна салата. Оказа се, че хората тук (повечето азиатци) я познават добре и я ползват. Дори я отглеждат, не разчитат само на природата. Същото правят и с глухарчето. Сега вече и аз ги пжлзвам за супи и салати. Колко беше богата България на глухарче, колко много сме изтъпкали по поляните, без да знаем за ползите от него като храна. А тученицата я давахме на прасетата за храна и те много я обичаха. Е, чрез тяхното месо и ние сме кжнсумирали нещо полезно!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *