Тютюнопроизводители вече могат да наемат работници с еднодневен договор

След 2-годишно настояване от страна на НАТ-2010 и усърдна комуникация между Асоциацията, МЗХГ и Министерство на труда и социалната политика, от 21 април тази година сектор „Тютюн“ има възможността да прилага еднодневни трудови договори за сезонни работници, заедно със секторите „Плодове“, „Зеленчуци“, „Лавандула“ и „Розов цвят“.

През последните 3 години, на всяко заседание на Консултативния съвет по тютюна към МЗХГ НАТ-2010 настояваше за равнопоставеност на сектора с другите сектори в бъдещата Обща Селскостопанска Политика на ЕС след 2020. В началото на април Специалният комитет по селско стопанство одобри позицията си и връчи мандат на Председателството за стартиране и водене на преговори с Европейския парламент по проекта на Регламент за преходните правила за ОСП. България извоюва успех в преговорите за включване в проекта на регламента на текст за запазване схемата за национална преходна помощ за периода на предходния парламент, без промяна на нивото на подкрепа към 2020-а. Схемата на предходната помощ не беше част от предварителното предложение на Европейската комисия. Запазването ѝ ще осигури повече сигурност и предвидимост, най-вече за сектор „Тютюн“, който се подпомага главно от този вид подкрепа и ще създаде условия за плавен преход към реформираната ОСП.

Към момента тютюнопроизводителите у нас прилагат добрите земеделски практики в отглеждането на разсад в лехите за реколта 2020. Очаква се активното разсаждане да се случи между 10 май и 10 юни. Според прогнозите, през стопанската 2020-а в страната ни ще бъдат разсадени около 5600 хектара тютюн от четирите сортови групи: Басми, Каба Кулак, Бърлей и Вирджиния. Очаква се общото производство да е около 8600 тона.

Прочетете още: Тези подправки можем да отглеждаме на балкона вкъщи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.