Консумират ли българите качествено сирене? (ВИДЕО)

При направена проверка се установи, че само в 1 от 10 изследвани сирена има овче мляко, в другите има смес от други видове, например най-евтиното – краве. Това заяви пред NOVA Андрей Велчев от „Сдружение за достъпна и качествена храна“.

По думите му тези сирена, за които е сигнализирало сдружението, не са изтеглени от пазара. „Не съм запознат да има такава практика в България, за разлика от други европейски държави, в които това е закон“, подчерта той.

„Това е един от сериозните упреци, които получаваме към сдружението, тъй като жалбите и сигналите, които подаваме към българските институции, като Българската агенция по безопасност на храните и Комисия за защита от потребителите, обикновено приключват с констатация, че на предприятието е съставен констативен протокол и то е поставено в зачестен контрол. Тоест, проверяват го най-малко веднъж седмично. Предният път, когато Агенция по храните потвърди некачественото съдържание, не сме информирани да са взети кой знае какви мерки нарушителите да са санкционирани подобаващо“, посочи той.

Вижте повече във видеото:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *