28 хиляди декара есенници унищожени, но хляб ще има

28 хиляди декара есенници са изцяло унищожени от сушата и са предимно в Източна и Североизточна България, други 240 хиляди са пострадали частично, предава БНТ 1. Въпреки това се очаква реколтата от зърно да е добра, съобщи министър Десислава Танева след Консултативния съвет по зърното. И обясни: „Ценовите равнища на фючърсите по борсите нямат данни за покачване и в този ред на разсъждения и анализ – България ще запази статута си на голям износител на зърно. Цената ще се определя по същия начин. И според анализа няма към момента данни за повишаване на продуктите от първа необходимост като брашно и хляб например“.

Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители у нас, допълни, че в световен мащаб също се очаква добра реколта: „Цените в България се ориентират по цените на международните пазари. Очаква се доста добра реколта в Русия и в Австралия“.

Костадин Костадинов, председател на Асоциация на зърнопроизводителите, коментира обаче, че от Асоциацията очакват с 30% по-малко зърно от миналата година: „Реколтата ще е 4 млн. и 300 хиляди тона, което няма да повлияе на зърнения баланс на страната“.

А Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите, обобщи: „Няма никаква тревога по отношение на зърнения баланс на страната, камо ли да говорим за липса на качествена българска пшеница за производство на българския хляб“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *