Намаляват случаите на Ку-треска

През последните години епидемиологичната обстановка у нас за Ку-треска се подобрява, съобщи днес Десислава Танева по време на парламентарния контрол. „През последните години на практика има спад на положителните случаи при заболяването коксилоза, известна като Ку-треска по животните. По официална статистика: през 2017 г. установените случаи са 28,09%, през 2018 – 13,28%, през 2019 г. – 9,72%, и през настоящата 2020 г. – 8,37%“,обяви министърът на земеделието.

Болестта Ку-треска може да се предава от животни на хора и въз основа на международните критерии е поставена в „категория Е“ – там са класифицирани инфекциите, за което е необходим единствено надзор в рамките на Европейския съюз и България изпълнява своите задължения.

Дейностите от Програма по надзор и профилактика в България срещу Ку-треска включват лабораторни изследвания на едри и дребни преживни животни от регистрирани ветеринарни лекари. Като част от профилактиката може да се приложи и ваксина, каквато у нас има регистрирана. Тя се използва за активна имунизация на неинфектирани стада, а разходите за закупуването ѝ е за сметка на собствениците на животни.

Прочетете още: Инфекция от ку-треска в Габровско

„Според така посочената статистиката и на база на другите заболявания, не съществуват данни тази ваксинация да бъде задължителна и да се поема от бюджета“, обясни Танева. „Това е част от трудното ежедневие на българското животновъдство и това не е единствената болест, чиято възможност за ваксинация не е включена в тези, които държавата поема“.

БАБХ взима проби в ендемичните райони на страната, като общият им брой за година е 910 и досега планът за 2020 г. е изпълнен на 30%.

Припомняме ви, че положителни проби са установени в три области, като една от тях е Габрово с 22 случаи. По тях има издадени предписания от ветеринарните лекари и по тяхна преценка може да се извърши и ваксинация.

Прочетете още: Пренасят ли кърлежи коронавирус?

Един коментар за “Намаляват случаите на Ку-треска

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *