Започна плащането по мярка 14 „Хуманно отношение към животните“

2 668 295 лв. преведе ДГЗ на 247 земеделски стопани, кандидатствали по мярка 14 „Хуманно отношение към животните“ от ПРСР 2014-2020 г. 642 фермери са подали документи за подпомагане по мярката през 2019 година. Финансовата помощ ще се изплаща поетапно – след приключване на проверките, които все още продължават.

Целта на мярка 14 е да осигури по-добър здравен статус на животните и да подобри хигиената при тяхното отглеждане. Необходимо е заложените дейности да гарантират по-качествени и безопасни храни от животински произход, опазване на околната среда и повишаване безопасността на труда на фермерите. Очаква се субсидиите да компенсират частично или изцяло стопаните за осъществените допълнителни разходи, свързани с отглеждането на ЕПЖ и ДПЖ (едри преживни животни и дребни преживни животни).

Прочетете още: Намаляват случаите на Ку-треска

Годишният размер на плащането за говедовъди и биволовъди по подмярка 14.1 „Хуманно отношение към животни в сектор ЕПЖ“ (съгласно НАРЕДБА № 4 от 08.08.2017 г.) е:

• за осигуряване на свободна подова площ при индивидуално отглеждане за телета на закрито – 27,46 евро за животинска единица;

• за осигуряване на свободна подова площ при индивидуално отглеждане на крави и биволици на закрито – 42,71 евро за животинска единица;

• за свободно отглеждане на говеда и биволи над 6-месечна възраст на открито – 24,54 евро за животинска единица.

Годишният размер на плащането за овцевъди и козевъди по подмярка 14.2 „Хуманно отношение към животни в сектор ДПЖ“ е:

• за осигуряване на свободна подова площ на закрито – 44,40 евро за животинска единица;

• за свободно отглеждане на открито – 22,50 евро за животинска единица.

Държавен фонд „Земеделие“ напомня на кандидатите по мярка 14, че обработката на подадените заявления се извършва децентрализирано. Стопаните могат да получат допълнителна информация в областните дирекции на фонда (Отдел РРА – РА).

Един коментар за “Започна плащането по мярка 14 „Хуманно отношение към животните“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *