Розопроизводители със субсидии за зимни пръскания

3 387 522 лева преведе Държавен фонд „Земеделие“ по схемата „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период“, прилагана през 2020 година. За пръв път финансова помощ получиха и розопроизводители.

Субсидиите са преведени на 3263 стопани, отглеждащи още ягоди, малини и трайни овощни култури. Самото плащане бе осъществено 30 дни по-рано от посочения срок, който беше 30 юни.

Финансовата подкрепа е до 270 лв./ха с ДДС. Предвидено е тя да покрие разходите за зимните пръскания, които се осъществяват в периода след преминаване на големите студове до набъбване на плодните пъпки. Важно уточнение е, че средствата се изплащат за препарати, закупени от лицензирани фирми или представители. Изискване е още да са включени в публичния регистър на БАБХ за разрешените за употреба продукти за растителна защита.

От ДФ „Земеделие“ припомнят, че във връзка с извънредното положение, предизвикано от коронавируса, срокът за отчитане и представяне на документи за въпросните продукти за растителна защита беше удължен до 15 май.

Миналата година, по предложение на бранша Министерство на земеделието пренотифицира държавната помощ и бюджетът по схемата беше увеличен от 22 милиона лева на 30 милиона лева за периода на прилагането ѝ – до края на 2022 година.

За 2020 г. с решение на ЕС на ДФ „Земеделие“ по схемата е разпределен финансов ресурс в размер на 6 млн. лв. Неусвоените средства пък ще бъде разпределен през есента. Целта на схемата е да ограничи максимално загубите на земеделските стопани и розопроизводители от разпространението на вредители по трайните насаждения.

Прочетете още: Нови бунтове сред розопроизводителите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *