Пишат устава на Българската аграрна камара преди предстоящото учредяване

След като в началото на месец март производители от различни сектори се срещнаха, за да сформират Българска аграрна камара, до момента 17 организации са се включили в обединението. Съвсем скоро се очаква и самото учредяване на организацията, като работата по създаването й е достигнала до етап писане на устав.

Още на срещата съпредседателят на НОКА Симеон Караколев (на снимката) изтъкна, че идеята е бъдещото обединение да бъде само на производители на селскостопанска продукция.

„Има много общи неща с преработвателите, но те имат закон за храните, като там са си изградили вече такова обединение. Тук говорим за проблеми, касаещи основно земеделските производители”, обясни пред Агри.бг Караколев.

Намерението на Българската аграрна камара е да кандидатства в Copa-Cogeca – европейското фермерско обединение. Подаването на документи към тази организация, която защитава интересите на европейските фермери, ще стане, след като камарата се учреди. На по-късен етап ще бъде търсена възможност да се финансира годишната вноска за българското членство, стана ясно също така.

На втората среща на браншовите организации бяха определени и критериите, според които те могат да членуват в новата организация. „Всеки сектор ще предложи критерии, но ще се придържаме и към тези, които са в неприетия закон за браншовите организации, защото рано или късно това също ще го има”, заяви по този повод пред Агри.бг Караколев.

В предстоящото обединение е предвидено да се включат селскостопански производители, но и представители на аргарната наука от Тракийския университет в Стара Загора и Аграрния университет в Пловдив.

Според мнението на Цветан Цеков, член на УС на браншовата камара за плодове и зеленчуци, изказано пред Агри.бг, „Такова обединение (Българска аграрна камара) ще е един нов хоризонт за развитие и гарантиране на устойчиво бъдеще на всички наши членове”.

Учредяването на аграрната камара предстои. Наред със секторните задължения, които ще наложи, тя ще послужи и като база на производителите да изискат свой закон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *