Мравки, използвани вместо пестициди, спасяват пчелите

Изчезването на пчелите в световен мащаб е постоянна и много тревожна тенденция. Макар че и други насекоми могат да опрашват растенията, медоносните пчели правят това най-ефективно.

Сред причините за измирането на пчели са вредните пестициди, използвани за пръскане на земеделски култури. Всяка година земеделските производители по света използват над 2,5 милиарда килограма пестициди. Макар че химическите съединения унищожават вредителите по растенията, от друга страна, са вредни за много насекоми, най-вече пчели.

По какъв начин вредят пестицидите на пчелите?

Пчелите са важни за екосистемата не само защото без тях биха изчезнали други видове, които се хранят с опрашвани от тях растения. А пчелите опрашват 70 от близо 100 култури, които служат за храна на поне 90% от хората на земята.

Пестицидите поразяват централната нервна система на пчелите. Химикалите пречат на полета им в права линия, а това ги затруднява да намират храна.

Според д-р Рейчъл Х. Паркинсън, водещ автор на ново проучване, най-популярните инсектициди сулфаксафлор и неоникотиноида имидаклоприд нарушават поведението на медоносните пчели. 

Преподавателката в Университета в Оксфорд и нейни колеги подлагат пчели на тестове, показвайки им видеоклипове с решетки, които се движат. Пчелите били заблудени от видеоклиповете и се чувствали все едно са изхвърлени от курса на полета. При тези, които били изложени на пестициди, асиметрията между завоите на ляво и на дясно била 2,4 пъти по-голяма от тази при контролните насекоми. 

Освен това „мъртвите клетки” в мозъка на изложените на пестициди пчели били много повече. А обяснението можело да бъде единствено вредното влияние на химикалите.

Възможно ли е използването на мравки вместо пестициди?

Въпреки тревожните данни за намаляващите пчели, учените дават надежда, като откриват нови начини да се постигне по-устойчиво отглеждане на земеделски култури.

Скорошни проучвания показват, че мравките могат да предпазят посевите също толкова ефективно, колкото го правят и пестицидите. 

В списанието за биологични изследвания Proceedings of Royal Society B е публикувано международно изследване, според което някои видове мравки могат да предпазват от щети културите дори по-добре от пестицидите и на по-ниска цена. Най-успешно се справят с гъсеници и бръмбари, а освен това приличащите им на лабиринт тунели много добре аерират почвата, за да достига повече кислород до растенията.

Авторите на изследването съобщават за 26 вида мравки, полезни в борбата с вредители. В същото време добавят, че това съвсем не е нова идея, защото още преди векове в Китай с помощта на мравки производителите на цитрусови плодове осъществявали биологичен контрол.

Но от друга страна, възможно е мравките също да навредят на културите, защото не унищожават акарите и белокрилката заради произведената от тях медена роса – любима храна на мравките. Но практиката показва, че опасността може да се неутрализира, като се засеят алтернативни източници на растения, с чийто сладък сок мравките да се хранят.

Изследователите, изучаващи поведението на мравките, са на мнение, че ако производителите се възползват от работливите мравки, ще спестят средства, ще получат екологично чиста реколта и ще постигнат нещо много важно – ще опазят живота на хиляди пчели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *