Винаги следете за това, избирайки агнешко за Великден

До Великден остават броени дни, а това означава, че повечето от нас отново ще консумират и агнешко месо. Ако можем да си го позволим, разбира се, имайки предвид цените в последно време. Но българите умеят да се оправят дори в най-тежките ситуации, което им помага да се справят с трапезата и да не се лишават от така желаните месни продукти.

Покрай Великден и Гергьовден, предстои да обикаляме магазините в търсене на качествено агнешко месо. Има обаче някои неписани правила и хитрини при избора на агнешко месо, които следва да имаме предвид.

Недейте да забравяте, че има немалко недотам съвестни търговци, които се опитват да ни пуснат по пързалката, що се отнася до агнешкото месо за празника. Те знаят как да замаскират недостатъците на стоката си, за да изглежда тя възможно най-качествена. Тук помага да бъдем наблюдателни, за да не останем излъгани.

Ето за какво следва да внимаваме, избирайки агнешко месо за Великден и Гергьовден:

Миризма

Първото нещо, на което трябва да обърнем по-сериозно внимание. Когато агнешкото месо е прясно, то има миризма на мляко. Ако месото е старо, миризмата по-скоро ще бъде остра и няма как да не ви направи впечатление.

Цвят

Ако месото е прясно, цветът ще бъде светъл и равномерен. Ако в магазина видите, че месото има отенъци, по-добре го подминете и недейте да го купувате. Това не е никак добър знак.

Мазнина

Вероятно добре знаете, че когато говорим за агнешко месо, налице е характерна бяла мазнина, която следва да е твърда и да се отделя съвсем лесно. Ако това не е така, по-добре си приберете портфейлите веднага. Ако видите, че цветът на мазнината е жълтеникав или сив, най-вероятно месото е старо.

Натиснете с пръст

Когато избираме месо, винаги е добре да можем да го пипнем. Натиснете с пръст по повърхността му. Ако видите, че получената вдлъбнатина се заличава, това е добър знак – месото е прясно. Но ако забележите, че цветът се променя, то съветваме ви да не го купувате.

Това са някои от съветите, които можем да следваме при избор на агнешко месо за Великден. Не забравяйте, че никога не можем да имаме стопроцентова вяра на търговците – понякога трябва сами да си направим „проверката“. Ние, разбира се, ви пожелаваме късмет в това начинание. И весели празници!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *